"Este posibil sa se acorde unui singur angajat din societate mai mult de 21 de zile prin act aditional la contract? Este necesar sa modificam regulamentul de ordine interioara? Precizez ca la nivel de societate nu este incheiat contract colectiv de munca."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 145 alin. (2) din Codul muncii:
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
(2)Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Daca durata concediului de odihna este stabilita prin regulamentul intern, toti salariatii beneficiaza de aceasta durata a concediului. Astfel, durata concediului de odihna se poate stabili inclusiv prin contractul individual de munca. Cu toate acestea, in functie de circumstante exista posibilitatea ca angajatorul sa fie acuzat de discriminare.
Conform art. 5 din Codul muncii:
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiat(a) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute la alin. (2), in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim, si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare.
Discriminarea se refera la tratamentul inegal sau nedrept, in raport cu cel aplicat altor colegi, datorat diferentelor de gen, etnie, varsta, tara de origine etc. Este necesar un "termen de comparatie", respectiv o persoana aflata in circumstante similare, iar stabilirea unei asemenea "comparabilitati" sau "analogii" intre situatii supuse aprecierii se face in functie de elementele care rezulta din imprejurarile de fapt specifice cauzei respective.
Egalitatea de tratament este incalcata daca distinctia in discutie nu are o justificare obiectiva, iar aceasta incalcare poate fi constata de instanta de judecata sau de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<