De asemenea, asigurarea continuitatii asistentei medicale de specialitate in afara programului normal de lucru in specialitatea medicina legala se asigura conform legislatiei specifice.
"Medicii de la Serviciul de Medicina Legala si Anatomie patologica, desfasoara activitate si prin chemare de la domiciliu in perioada de sfarsit de saptamana. Cum poate fi chemat un medic de la domiciliu daca nu are mijloc de transport propriu, fiind obligat sa ajunga intr-un interval de 20 minute la unitatea spitaliceasca. De cand se considera ca este in activitatea de chemare de la domiciliu? de la momentul intrarii in spital si semnarea condicii de prezenta, sau de la momentul chemarii de catre dispecerul spitaului? Cum va fi pontat si salarizat corepsunzator?"
Asa cum se observa, legiuitorul nu precizeaza si modalitatea in care personalul medical trebuie sa ajunga de la domiciliu la spital, acesta nefand distinctie cu privire la mijloacele de transport ce pot fi utilizate de respectivul personal astfel incat acesta sa reuseasca in mod operativ sa ajunga la spital.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Prin urmare, acest aspect nu prezinta relevanta din perspectiva chemarii medicului specialist de la domiciliu pentru asigurarea permanentei.
ATENTIE!
Ca atare, chiar si in lipsa unor astfel de precizari, medicul este dator sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 38^1 alin. (7) din ordinul precitat, respectiv obligatia de a raspunde solicitarii de a se prezenta la unitatea sanitara intr-un interval de maximum 20 de minute.
Instantele romanesti se confrunta cu solicitarea salariatilor de a li se considera ca timp de munca perioada in care se afla sub consemn la domiciliu, putandu-li-se solicita revenirea de urgenta, dar solutia in practica judiciara romaneasca a fost diferita.
In OMS 870/2014, la art. 38^1 alin.(7) se prevede obligatia medicului care asigura garda la domiciliu de a reveni la locul de munca, la solicitare, in cuprinsul unui interval determinat de timp, respectiv 20 de minute.
In plus, la art. 45 din ordinul mentionat se precizeaza ca, orele de garda prestate conform prezentului regulament, precum si chemarile de la domiciliu se consemneaza in mod obligatoriu intr-o condica de prezenta pentru activitatea de garda.
Din coroborarea art. 45, 48 alin.(1) din OMS 870/2004 cu cele ale art. 119 din Codul muncii, apreciem ca intentia legiuitorului a fost doar in sensul remunerarii orelor de garda efectiv prestate, care au presupus asadar revenirea medicului in unitatea spitaliceasca.
Insa, instantele de judecata cu ocazia solutionarii anumitor situatii punctuale, pe diferite activitati specifice, au libertate totala de a hotari.
Potrivit legislatiei in vigoare timpul efectuat pe drum de la domiciliu pana la spital nu este luat in calcul la stabilirea numarului de ore ce pot fi platite si nu este considerat ora de garda.
Pe cale de consecinta, in condica de prezenta vor fi inscrise doar orele efectiv prestate in linia de garda prin chemare la domiciliu, doar acestea urmand a fi introduse la plata.
Mai multe detalii despre aceasta situatie puteti citi pe PortalCodulMuncii >>>