Angajatii de la stat ar putea fi compensati cu zile libere platite in urmatoarele 180 de zile, in situatia muncii suplimentare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Mai 2023
05 Mai 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Angajatii de la stat zile libere platitemunca suplimentara angajati de la stat
Angajatii de la stat ar putea fi compensati cu zile libere platite in urmatoarele 180 de zile, in situatia muncii suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatii de la stat ar putea fi compensati cu zile libere platite in urmatoarele 180 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, conform unei propuneri legislative depuse la Senat in data de 3 mai 2023. 
 
Aceasta masura, daca trece mai departe si devine lege, va fi valabila pentru angajatii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, precum si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus
 
Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
 
Concret, vorbim despre o propunere legislativa pentru completarea art.122 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, initiata de o serie de deputati si senatori PSD. 
 
In momentul de fata, Codul Muncii prevede ca:
 
Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
 
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Daca propunerea va deveni lege, atunci Codul Muncii se va completa in urmatorul mod:
 
Dupa alin.(l) al art.122 se introduce un nou alineat, alin.(l), cu urmatorul cuprins 
 
"(l) Prin exceptie de la prevederile alin.(l) munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 180 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia pentru cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, functionarii publici si personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale."
 
In expunerea de motive se poate ca:
 
"Alineatul (1) al art.122 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii ofera posibilitatea angajatorilor sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite. Initial era prevazuta o perioada de 60 de zile in care munca suplimentara se putea compensa cu zile libere platite, dar Guvernul tinand cont de dificultatile economice care afecteaza numerosi operatori economici, a extins termenul de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 60 de zile la 90 de zile, pentru a flexibiliza raporturile de munca prin crearea posibilitatii compensarii muncii suplimentare cu timp liber corespunzator intr-o perioada mai mare de timp si asigurarea desfasurarii activitatii angajatorilor in bune conditii.
 
Institutiile din Sistemul de ordine publica si siguranta nationala, respectiv Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, precum si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se confrunta cu lipsa de personal si, data fiind natura activitatii desfasurate, nu reusesc sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite.
 
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect, detalii AICI >>>
 
De asemenea, plata muncii suplimentare dupa eele 90 de zile prevazute de lege se face anevoios si nu se aplica tuturor categoriilor de personal...(...) Propunem extinderea termenului de ceompensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 90 de zile la 180 de zile, pentru a flexibiliza raporturile de munca prin crearea posibilitatii compensarii muncii suplimentare cu timp liber corespunzator intr-o perioada mai mare de timp si asigurarea desfasurarii activitatii institutiilor mentionate in bune conditii."
 
Precizam ca proiectul de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe, vom reveni cu amanunte.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]