Angajatii de la stat ar putea fi compensati cu
zile libere platite in urmatoarele 180 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, conform unei propuneri legislative depuse la Senat in data de 3 mai 2023.
Aceasta masura, daca trece mai departe si devine lege, va fi valabila pentru angajatii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, precum si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
Concret, vorbim despre o
propunere legislativa pentru completarea art.122 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, initiata de o serie de deputati si senatori PSD.
In momentul de fata, Codul Muncii prevede ca:
Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Daca propunerea va deveni lege, atunci Codul Muncii se va completa in urmatorul mod:
Dupa alin.(l) al art.122 se introduce un nou alineat, alin.(l), cu urmatorul cuprins
"(l) Prin exceptie de la prevederile alin.(l) munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 180 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia pentru cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, functionarii publici si personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale."
In expunerea de motive se poate ca:
"Alineatul (1) al art.122 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii ofera posibilitatea angajatorilor sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite. Initial era prevazuta o perioada de 60 de zile in care munca suplimentara se putea compensa cu zile libere platite, dar Guvernul tinand cont de dificultatile economice care afecteaza numerosi operatori economici, a extins termenul de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 60 de zile la 90 de zile, pentru a flexibiliza raporturile de munca prin crearea posibilitatii compensarii muncii suplimentare cu timp liber corespunzator intr-o perioada mai mare de timp si asigurarea desfasurarii activitatii angajatorilor in bune conditii.
Institutiile din Sistemul de ordine publica si siguranta nationala, respectiv Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, precum si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se confrunta cu lipsa de personal si, data fiind natura activitatii desfasurate, nu reusesc sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite.
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect, detalii AICI >>>
De asemenea, plata muncii suplimentare dupa eele 90 de zile prevazute de lege se face anevoios si nu se aplica tuturor categoriilor de personal...(...) Propunem extinderea termenului de ceompensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 90 de zile la 180 de zile, pentru a flexibiliza raporturile de munca prin crearea posibilitatii compensarii muncii suplimentare cu timp liber corespunzator intr-o perioada mai mare de timp si asigurarea desfasurarii activitatii institutiilor mentionate in bune conditii."
Precizam ca proiectul de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe, vom reveni cu amanunte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<