Aceste aspecte sunt reglementate de art. 1 din HG 1/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 15 din 6 ianuarie 2017.
Iata salariul minim net pe economie, in ultimii 4 ani:
2013 - 668 lei
2014 - 710 lei
ianuarie 2015 - 724 lei
iulie 2015 - 776 lei
mai 2016 - 925 lei
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Dosarul personal al salariatului
februarie 2017 - 1.065 lei ...citeste mai multe despre evolutia salariului minim aici >>>
"Care e valoarea salariului minim pe economie pentru studii superioare?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Le reamintim angajatorilor ca salariul de baza minim brut pe tara este de 1.450 lei iar castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale este de 3.131 lei.
ATENTIE! Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat.
In ceea ce priveste salariul minim pentru functiile care presupun studii superioare, facem urmatoarea precizare: in ceea ce priveste obligatia angajatorilor in privinta stabilirii salariilor angajatilor cu respectarea unor coeficienti minimi de ierarhizare, aceasta are ca izvor dispozitiile conventionale cuprinse in contractele colective de munca.
...citeste mai multe detalii despre ierarhizarea angajatilor si contractele colective de munca aici >>>
Nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, ci una conventionala, izvorul acestei obligatii constituindu-l contractele colective de munca.
Astfel, atat salariul minim pentru studii superioare cat si salariul pentru personalul calificat sau cel pentru personalul necalificat va fi egal cu salariul salariatului comparabil (art. 5 din Codul muncii) si nu poate fi mai mic de 1.450 lei incepand cu data de 1 februarie 2017
In concluzie, daca aveti stabiliti coeficienti de ierarhizare intr-un contract colectiv de munca aplicabil, el constituie izvor de drept in vederea stabilirii salariilor atat pentru salariatii cu studii superioare cat si pentru salariatii nou angajati.
Sursa: PortalCodulMuncii