"In cazul concediului fara plata pentru formare profesionala (art. 151 Codul muncii), se suspenda in Revisal contractul de munca? Conf art. 153 Codul muncii " Durata concediului pentru formare profesionala este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul."
Raspunsul specialistilor:
Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158.
Comandati chiar acum aceasta lucrare exceptionala - Caiet practic de completare in ReviSal
Contine INFORMATII complete despre problematica ReviSal, actualizate conform ultimelor modificari legislative, DETALII AICI >>>
Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, iar aceste concedii se pot acorda cu sau fara plata.
Referitor la concediile fara plata, cu titlu general, Codul muncii prevede, la art. 54 urmatoarele: ”Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale”.
Din acesta prevedere legala observam ca nu este obligatorie suspendarea CIM in cazul concediilor fara plata pentru studii, si in aceste conditii, angajatorul, impreuna cu salariatul pot opta pentru suspendarea sau nesuspendarea contractului.
Mai facem precizarea ca, in conformitate cu prevederile art. 16 alin. (5), (6) si (7), acest
concediu fara plata pentru formare profesionala constituie vechime in munca, ceea ce este in concordanta si cu prevederile art. 158 din Codul muncii unde se prevede: ”Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.”
De asemenea, acest tip de concediu fara plata nu este enumerat expres intre motivele de suspendare a contractului individual de munca prevazute la art. 50 – 52 din Codul muncii.
(Nota: numerotarea articolelor din Codul muncii a fost modificata prin republicarea acestuia in anul 2011. De aceea, reglementarea concediului pentru formare profesionala nu mai incepe de la art. 151 ci de la art. 154, iar prevederile referitoare la durata concediului fara plata care este asimilata unei perioade de munca nu se mai regasesc la art. 153 ci la art. 158)
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<