Ce este analiza postului

fisa postuluianaliza postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analiza postului este un proces important in managementul resurselor umane, pe baza caruia se determina obiectivele, activitatile, sarcinile si responsabilitatile unui post. Asadar, este procesul prin care se obtin informatii esentiale legate de un anumit post, scopul fiind proiectarea sau reproiectarea postului.

Analiza postului este o etapa importanta in procesul de luare a deciziilor privind activitatea postului respectiv si este una dintre cele mai importante etape premergatoare elaborarii fisei postului.

Analiza postului trebuie sa descrie postul asa cum este el in momentul analizei, si nu asa cum ar trebui sa fie, cum a fost in trecut sau cum este in alte firme.

De asemenea, in aceasta analiza nu trebuie sa se tina cont de particularitatile profesionale si comportamentale
ale persoanei care ocupa postul respectiv la un moment dat.

Informatiile pe baza carora se realizeaza analiza postului sunt supuse unui permanent proces de schimbare, fapt ce face ca analiza postului sa fie o activitate periodica.

De ce este necesara analiza postului

Fiecare companie trebuie sa faca fata unei permanente schimbari dictate de piata. Aceasta impune modificari ale cerintelor posturilor.

Pentru a deveni flexibile, organizatiile au nevoie de un flux constant de informatii corecte despre continutul si cerintele fiecarui post. Aceste informatii sunt furnizate de analiza posturilor.

Activitatile de personal in care aveti nevoie de analiza postului

Datele obtinute in urma analizei posturilor formeaza baza de plecare in multe activitati ale managementului resurselor umane:

- Elaborarea fiselor de post
Rezultatele obtinute in urma analizei postului se concretizeaza in fisa postului. Alaturi de regulamentul intern, fisa postului este purtatoarea autoritatii angajatorului, ca organizator al activitatii angajatilor, si este un instrument extrem de eficient in atingerea obiectivelor firmei.

- Proiectarea posturilor
Analiza postului reprezinta un instrument util in organizarea departamentelor si in structurarea relatiilor de munca.

Informatiile pe care le obtineti prin analiza postului va semnaleaza daca un post trebuie reproiectat sau chiar desfiintat (când devine inutil in organizatie).

- Recrutarea si selectia personalului
Indiferent de modalitatea de ocupare a postului (prin promovare sau recrutare din exterior), cerintele postului trebuie definite cât mai precis posibil pentru a permite atragerea si selectarea celor mai potrivite persoane.

In plus, este necesar ca anumite informatii desprinse din analiza postului sa le furnizati candidatului – care isi poate forma astfel o imagine corecta despre potrivirea cu acel post.

- Instruirea angajatilor
Multe aspecte ale instruirii sunt influentate de analiza postului. Obligatiile si responsabilitatile unui post trebuie definite clar inainte ca un angajat sa poata fi instruit pentru postul respectiv.

Analiza postului permite identificarea nevoilor de instruire si a obiectivelor instruirii. Doar in acest fel programul de instruire poate fi adaptat calificarii angajatului si continutului postului.

- Dezvoltarea carierei
Ca manager, puteti facilita dezvoltarea carierei angajatilor dvs. atunci când cunoasteti in amanunt posturile din cadrul organizatiei.
Angajatii, la rândul lor, sunt capabili intr-o mai mare masura sa opteze pentru o anumita cariera atunci când cunosc cu exactitate cerintele celorlalte posturi.

- Protectia si siguranta angajatilor
O analiza amanuntita a postului scoate la iveala conditiile si metodele de lucru. Se pot identifica astfel pericolele si riscurile activitatii pe post si se pot elabora programe de protectie a angajatilor.

- Evaluarea performantelor
Obiectivul evaluarii performantelor este de a aprecia performantele individuale ale unui angajat in raport cu un anumit post. Doar cunoasterea exacta a cerintelor postului permite aprecierea corecta a nivelului de performanta atins.

- Recompensarea
Analiza postului reprezinta primul pas in determinarea importantei postului si a nivelului de dificultate a unui post.

Clasificarea posturilor permite elaborarea unui sistem de salarizare adecvat fiecarui post si pozitiei ocupate de acesta in organigrama.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa postuluianaliza postului

Data aparitiei: 15 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce este analiza postului Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]