UPDATE aprilie 2023:
Va informam ca recent Parlamentul European a adoptat noi masuri, in ceea ce priveste salariile. Concret, acestea se vor transpune in legislatia europeana, inclusiv in cea din Romania.
Noua legislatie va cere companiilor din Uniune sa divulge angajatilor informatii utile pentru a compara salarii si a expune diferente de remunerare intre femei si barbati.
Parlamentul a adoptat in plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 impotriva si 76 abtineri. Astfel, structurile de
salarizare care compara nivelurile de remunerare vor trebui sa se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atat privind criteriile care stau la baza lor, cat si sistemele de evaluare si de clasificare a locurilor de munca. Anunturile de posturi vacante si titlurile posturilor vor trebui sa fie si ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare sa se desfasoare intr-un mod nediscriminatoriu.
Stire initala din 2022:
Vesti bune pentru salariatele din Uniunea Europeana (UE), in contextul in care decalajele salariale prezente in majoritatea tarilor ar putea sa scada, ca urmare a introducerii unei noi
directive europene. Aceasta urmeaza sa fie dezbatuta in Parlamentul European in curand, iar propunerea venita chiar de la Comisia Europeana tine sa corecteze diferentele salariale dintre barbati si femei.
Precizam ca o femeie castiga cu aproximativ 13% mai putin decat un barbat, aici referindu-ne la tarile din UE, arata un raport Eurostat. Iar aceasta propunere era de ceva timp asteptata, avand in vedere ca Europa a promis inca de acum 2 ani ca va veni cu solutii noi, pentru a elimina inechitatile salariale create de gen.
Evident, se doreste diminuarea acestui procent, iar salariile ar trebuie sa fie egale, pentru aceeasi functie, indiferent ca jobul este ocupat de o femeie sau de un barbat.
Salariul mentionat in anuntul de angajare?
Este demn de mentionat ca directiva europeana care urmeaza sa fie dezbatuta chiar saptamana viitoare, cuprinde urmatoarele prevederi:
- se aplica doar companiilor cu peste 50 de angajati, iar cel mai important aspect este acela ca angajatorii trebuie sa precizeze in anunturile de recrutare salariul minim sau un interval de salarizare, de la cea mai mica la cea mai mare remuneratie pe care este dispus sa o ofere. In acest mod, viitorii candidati isi pot face o idee cu privire la salariul pe care l-ar putea primi
- angajatorii NU vor avea voie sa ii intrebe pe candidati informatii referitoare la salariile pe care le-au avut la joburile anterioare
- angajatii vor putea intreba informatii legate de nivelurile de salarizare din firme, pentru cei care au aceeasi functie si aceleasi indatoriri
- firmele vor fi obligate sa explice de ce exista diferenta de salarizare intre barbati si femei, acolo unde va fi cazul
- angajatorii trebuie sa specifice care sunt criteriile de care se tine cont la stabilirea salariului sau atunci cand se fac promovari, fara a face discriminari legate de sexul persoanei, asa ca aceste criterii vor fi neutre de gen
Desigur ca salariile vor ramane in continuare confidentiale, doar ca angajatii vor avea o idee referitoare la salariile castigate de colegii care presteaza aceeasi munca.
Cu alte cuvinte, daca aceasta directiva europeana va fi adoptata, salariatii vor avea dreptul de a primi anual informatii despre nivelul salarial individual, nivelurile medii, defalcate pe sexe, categorii de lucratori care presteaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare. Practic, angajatorii ar putea fi obligati sa ofere aceste informatii, iar in acest fel tensiunile legate de salarizare ar putea fi diminuate, considera initiatorii propunerii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<