In curand, angajatii din industria fabricarii bauturilor alcoolice si din productia de ape minerale ar putea avea parte de vesti bune, avand in vedere ca un proiect de lege recent prevede ca si acestia sa aiba un salariu minim de 3.000 lei.
De asemenea, salariatii din industria bauturilor ar urma sa fie si scutiti de impozit si contributii sociale, dupa modelul similar aplicat in sectorul constructiilor, agriculturii si industriei alimentare, observa
Profit.ro.
Asa cum am precizat inca de la intrarea in vigoare a acestei masuri, salariatii mai sus mentionati vor beneficia de aceste facilitati pana la data de 31 decembrie 2028, fiind scutiti de impozitul pe venit pentru sumele ce rezulta din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei.
De asemenea, va reamintim ca potrivit art. 60 pct. 7 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
Angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1.cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, pentru a beneficia de aceasta facilitate, potrivit legii. Precizam si ca partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale, amintesc specialistii de la
PortalCodulMuncii.
Revenind la situatia din prezent, precizam ca o serie de deputati PNL propun ca de aceasta masura sa beneficieze si cei din industria fabricarii bauturilor, adica cei cu codurile CAEN 11 - Fabricarea bauturilor:
01 - Distilarea, rafinarea si mixarea baauturilor alcoolice
02 - Fabricarea vinurilor din struguri
03 - Fabricarea cidrului ssi a altor vinuri din fructe
04 - Fabricarea altor baauturi nedistilate, obttinute prin fermentare
05 - Fabricarea berii
06 - Fabricarea maltului
07 - Producttia de bauturi racoritoare nealcoolice; producttia de ape minerale ssi alte ape imbuteliate.
Cei care au initiat proiectul sunt de parere ca neincluderea industriei de fabricare a bauturilor in aceasta categorie ar putea avea un impact negativ, pe termen lung:
"Companiile din sectorul bauturilor sustin circa 15.000 angajati directi care vor fi direct afectati de aceasta masura discriminatorie. Sectorului bauturilor se supune acelorasi reguli si norme legislative aplicabile restului industriei producatoare de alimente: normele privind siguranta alimentara, inclusiv cele sanitar veterinare, cele privind etichetarea, informarea si protectia consumatorului, legislatia specifica privind ambalajele si protectia mediului. Totodata, sectorul bauturilor reprezinta o componenta de baza a intregului lant alimentar, mai ales in perioade dificile, asa cum a fost perioada pandemiei. In ultimii doi ani, industria de fabricare a bauturilor a reprezentat un pilon important in procesul de mentinere a lantului alimentar, fiind nevoita sa adopte masuri exceptionale pentru a se adapta conditiilor de criza sanitara si economica", conform celor care au initiat proiectul.
Atentie! Proiectul de lege nu este inca in vigoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim in constructii. Mentinere 24 luni. Eliminare faciitati fiscale.Intrebare: Va rog sa ne lamuriti cu privire la salariul de baza minim brut pe tara din OUG 156/31.12.2024 (ordonanta trenulet) asa cum este mentionat la art. LXIX ca, nerespectarea acestuia atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale. Care facilitati, daca de la 01.01.2025 acestea sunt eliminate? Daca am un salariat incadrat cu salariul minim timp de 2 ani, il pot lasa la 4.582 lei, avand in vedere ca cei din constructii au salariul mai mare decat cei din sectoarele incadrate la exceptii si care pierd...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Negociere nou CCM dupa aprobarea BVCIntrebare: Prin OUG nr. 156/2024 a fost modificata OG 26/2013 in sensul introducerii art 12 indice 2 Art. 12 indice 2 (1) Prin derogare de la prevederile art. 97 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, contractele colective de munca se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici, in limitele si in conditiile stabilite prin bugete. (2) Drepturile stabilite prin contractele colective de munca incheiate dupa data de 1.01.2025 se acorda...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<