Intrebare: Cu ce articol pot incheia (nu vreau sa il suspend) un contract de munca, al unei persoane care are expirat, avizul de exercitare al functiei. Este vorba de inspector protectia muncii care trebuie anual sa faca cele 80 ore. El are atestatul din 2006.
Raspuns:
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei.
Daca insa un aviz, autorizatie ori atestare a fost eliberat numai pentru o anumita perioada de timp, el trebuie reinnoit. In aceasta situatie poate devini aplicabil art. 50 lit. h) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia contractul individual de munca se suspenda de drept de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept.
In speta nu reiese de unde decurge obligatia obtinerii unui aviz anual de exercitare a functiei, deoarece din parcurgerea Legii 319/2006 si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 nu rezulta obligatia obtinerii unui astfel de aviz in baza efectuarii in fiecare an a unui numar de 80 de ore de cursuri in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Totodata, mentionam ca intr-o cauza s-a considerat ca permisul de conducere reprezinta un act ce atesta calificarea profesionala si nu un aviz, autorizatie sau atestare pentru a fi incidente dispozitiile art. 56 alin. 1 lit. h (n.n. lit. g dupa republicare) din Codul muncii. Asa fiind retinerea lui in vedere anularii nu determina incetarea de drept a contractului individual de munca (Curtea de Apel Ploiesti, Sectia pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, dec. civ. nr. 1207/2007, in “Buletinul Curtilor de Apel” nr. 3/2009, p. 41-42.