Potrivit legislatiei in domeniul securitatii si sanpatatii in munca, agentii biologici sunt microorganisme, inclusiv microorganismele modificate genetic, culturile celulare si endoparazitii umani, care sunt susceptibile sa provoace infectie, alergie sau intoxicatie.
In functie de importanta riscului de infectie pe care il prezinta, agentii biologici sunt clasificati in 4 grupe de risc:
Grupa 1 – compusa din agenti biologici care nu sunt susceptibili sa provoace o boala la om.
Grupa 2 – compusa din agenti biologici care pot provoca o boala omului si constituie un pericol pentru lucratori. Propagarea acestor agenti biologici in colectivitate este improbabila. Exista, in general, o profilaxie sau un tratament eficace.
Grupa 3 – compusa din agenti biologici care pot provoca imbolnaviri grave la om si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot prezenta un risc de propagare in colectivitate, dar exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Grupa 4 – compusa din agenti biologici care pot provoca boli grave omului si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot sa prezinte un risc ridicat de propagare in colectivitate si nu exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.
Cum se transmit agentii biologici?
Agentii biologici pot sa patrunda in organism pe urmatoarele cai:
Pe cale respiratorie, care este cea mai probabila cale de infectare microbiana. Propagarea agentilor biologici se poate face la distante mari si infectiozitatea lor depinde de natura agentului contaminant si de starea de imunorezistenta a persoanei ce risca sa fie contaminata.
Pe cale digestiva, datorita unor deficiente de igiena si erorilor de manevrare in timpul activitatii.
Pe cale cutanata. Trecerea microorganismelor prin piele se poate face prin patrunderea accidentala (rani, intepaturi, muscaturi) si in cazul oricaror leziuni ale pielii, invizibile cu ochiul liber.
Prin mucoasa. Mucoasa bucala si a cailor respiratorii superioare pot fi cai de patrundere a agentilor biologici, de asemenea, ochiul, fiind foarte vascularizat, reprezinta o cale foarte importanta de contaminare, mai ales prin improscare oculara.
Mai multe informatii specializate despre agentii biologici si protectia muncii sunt disponibile in "Ghidul practic de SSM">>>