Potrivit art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 este:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Conform art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR. Valoarea indicatorului social de referinta (ISR) este in prezent 500 lei.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul HR-istului
Art. 7 alin. (2) din acelasi articol prevede ca stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada.
In continuare, alin. (3) stabileste ca in cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
Art. 12 si 13 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2011 stabilesc in amanunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie, in functie de o serie de situatii care se pot intalni in practica.
Totodata, art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor.
Asadar, tatal copilului este una dintre persoanele indreptatite care are dreptul la concediul pentru cresterea copilului (in varsta de pana la un an, doi ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara sau de stimulentul de insertie, dupa caz, daca acesta indeplineste conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt prevazute in actul normativ.
Pentru a beneficia de unul dintre aceste drepturi, tatal copilului (salariatul) are de facut o serie de demersuri la nivelul angajatorului unde isi desfasoara activitatea, iar angajatorul are o serie de obligatii ce decurg din aceste demersuri ale salariatului.
In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, conform art. 7 alin. (1) din din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 11 din ordonanta de urgenta, se acorda pe baza de cerere aprobata de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
Asadar, concediul pentru cresterea copilului (CCC) in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap sau in varsta de pana la 2 ani se acorda pe baza cererii aprobate de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea tatal copilului.
Mentionam ca in situatia in mama copilului se afla in concediul de maternitate prevazut de OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanta de urgenta se pot acorda doar dupa terminarea concediului de maternitate si nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.
Pe baza cererii salariatului angajatorul va emite decizia de suspendare a contractului individual de munca si va face inregistrarile corespunzatoare in Revisal si va transmite catre ITM.
Dupa aprobarea concediului de catre angajator, persoana poate solicita la primaria de la locul de domiciliu sau resedinta indemnizatia pentru cresterea copilului aferenta perioadei de concediu pentru care a optat. Cererea va fi insotita in mod obligatoriu de o serie de documente prevazute de art. 6 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010, printre acestea regasindu-se actele doveditoare privind realizarea veniturilor si nivelul acestora eliberate de catre angajator.
In ceea ce priveste stimulentul de insertie, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului, au dreptul la un stimulent de insertie.
Conform art. 13 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, stimulentul de insertie se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului.
In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin. (1) (art. 13 alin. 2).
In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care desi are dreptul nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevazute la art. 6 (art. 13 alin. 3).
Concediul pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta este concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap si indemnizatia lunara aferenta.
In concluzie, din dispozitiile art. 13 din normele metodologice rezulta ca stabilirea dreptului la stimulentul de insertie se poate realiza si pentru persoana care, desi are dreptul, nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta.
In OMMFPS 1474/2011, Anexa Nr. 1: Instructiuni de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, sunt mentionate o serie de situatii care pot aparea in aplicarea normelor metodologice, precum si solutiile pentru aceste situatii.
Astfel, se prevede situatia in care persoana indreptatita solicita direct stimulentul de insertie, incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, neexprimandu-si optiunea de a beneficia de concediu de crestere a copilului pana la implinirea varstei de un an de catre copil.
Solutia pusa la dispozitie de aceste instructiuni este urmatoarea:
Persoana indreptatita poate solicita direct stimulentul de insertie, incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, denumita in continuare OUG 111/2010.
Daca la momentul cererii persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat optiunea pentru varianta de concediu/indemnizatie lunara sau, dupa caz, stimulent, prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG111/2010. Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in concediu de crestere a copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de un an, cu plata unei indemnizatii aferente concediului si poate continua apoi cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, in situatia in care se reintoarce la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
In consecinta, fata de aceste dispozitii legale apreciem ca tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie si fara a intra in concediul pentru cresterea copilului daca indeplineste conditiile de acordare a acestuia prevazute de lege. Tatal copilului poate solicita stimulentul de insertie de la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.