Aceasta misiune se va incheia la 1 august, urmand ca expertii FMI, impreuna cu specialisti din cadrul Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, sa analizeze obiectivele primului semestru cu reprezentanti ai BNR, ai mediului de afaceri, mediului politic si partenerilor sociali.
Prima vizita in cadrul acestui acord din partea expertilor FMI a avut loc in primavara aceasta, in perioada 27 aprilie - 9 mai. Recent, John Lipsky, directorul general interimar al FMI, a declarat, cu privire la noul acord incheiat de Romania: "Toate obiectivele programului au fost atinse, subliniind angajamentul autoritatilor in favoarea continuarii reformelor".
Printre masurile care ar trebui respectate de autoritatile romane, cuprinse in Memorandumul tehnic de intelegere dintre parti, companiile de stat monitorizate in cadrul acordului cu FMI au in sarcina concedierea a circa 7.000 de angajati pana cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, in vederea imbunatatirii performantelor.
Noul acord incheiat are o durata de 24 de luni si se desfasoare concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, cu o valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de la Banca Mondiala.
Cresterea estimata de autoritatile romane este de 1,5% pentru anul in curs si de pana la 4% pentru anul 2012. Cu toate acestea, rata inflatiei indica valori mai mari decat cele estimate, ca urmare a cresterii preturilor alimentelor si energiei. Astfel, inflatia se va mentine la un nivel de peste 5% anul acesta, fiind imposibil de atins obiectivul de inflatie stabilit de BNR pentru 2011.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Sumele de bani acordate Romaniei prin acordul FMI sunt repartizate in doua transe. Prima dintre acestea are o valoare de 67 milioane de euro, in vreme ce a doua transa este de 480 milioane de euro.