O noua sarbatoare ar putea fi declarata zi nelucratoare in cazul in care solicitarea Patriarhiei Romane va fi aprobata de catre Executiv.
La inceputul saptamanii, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis luni ca solicitarea Patriarhiei Romane privind declararea ca zi nelucratoare a zilei inaltarii Domnului sa fie trimisa la grupurile parlamentare spre analiza.
In acest sens, la finalul sedintei Biroului Permanent, secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a declarat:
"Scrisoarea de la Patriarhie a fost trimisa grupurilor parlamentare - solicita ca Ziua Eroilor - Ziua inaltarii Domnului, sa fie declarata zi nelucratoare".
Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In 2013, zilele de 24 si 31 decembrie sunt libere, chiar daca potrivit legislatiei din domeniu, sunt zile libere legale doar zilele de 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei, precum si 25 si 26 decembrie - prima si a doua zi de Craciun. Aceasta decizie a fost luata insa de Guvern pentru sectorul public.
Tot anul acesta, doar 8 zile libere sunt oferite in timpul saptamanii, dat fiind faptul ca cele mai multe sarbatori legale considerate zile libere corespund unor zile de weekend in calendar.
In Codul muncii sunt prevazute 12 sarbatori legale (zile libere pentru salariati), dupa cum urmeaza:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august;
- Sfantul Andrei - 30 noiembrie;
- 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei;
- prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.
Ziua de 30 noiembrie este inca de anul trecut zi libera legala, iar amenzile pentru angajatorii care nu acorda aceasta zi ca zi libera ajung pana la 10.000 lei.