UPDATE 26.11.2021 Vesti bune pentru anumite categorii de salariati, in contextul in care premierul Nicolae Ciuca a anuntat in cursul zilei de 26.11.2021 la inceputul sedintei de guvern, ca va fi adoptat proiectul prin care ziua de luni, 29 noiembrie, va fi declarata zi libera pentru salariati.
In acest mod se va crea o punte cu zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie.
"Avem trei puncte importante pe ordinea de zi. Proiectul de rectificarea, prelungirea starii de alerta pe tot teritoriul Romaniei si stabilirea zilei de 29 noiembrie ca zi libera", a anuntat premierul, conform Digi24.ro
„Doua mentiuni legate de proiectul celei de a doua hotarari si anume ca pe data de 29 va fi zi libera. Sunt o serie de prevederi care vizeaza intreprinderile si unitatile cu foc continuu pentru asigurarea continuitatii. Tinand cont de faptul ca urmeaza rectificarea de buget, consider ca e necesar ca minstrul Finantelor si ceilalti ministri care considera ca vor avea implicatii modificarile la buget sa isi asigure continuitatea de lucru astfel incat sa nu intarziem modul in care se asigura partea de continuitate in procesul de asigurare a fondurilor”.
Salariatii romani ar putea avea parte de o vacanta in toata regula, avand in vedere ca Ministerul Muncii propune ca si ziua de luni, 29 noiembrie, sa fie zi libera nelucratoare.
In acest mod se va crea o „punte” intre 27 noiembrie - 1 decembrie, avand in vedere ca urmeaza sarbatorile legale din 30 noiembrie, adica Sfantul Andrei si 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei.
In cadrul unei comunicari de presa, Ministerul Muncii a declarat ca:
„Avand in vedere ca zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie sunt
zile libere stabilite prin Codul Muncii si ca in acest an cele 2 zile pica in zilele de marti si miercuri, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a transmis in avizare externa proiectul de HG pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, sa fie nelucratoare”.
Ramane de vazut daca propunerea se va materializa si o hotarare de guvern va fi adoptata in acest sens.
Desigur ca vor exista anumite exceptii de la aceasta regula, ne referim la salariatii care lucreaza in medii in care activitatea nu poate fi intrerupta din pricina specificului activitatii.
Pentru acestia, art. 139 din Codul Muncii nu se va aplica. Acesti angajati vor fi compensati cu timp liber in urmatoarele 30 de zile sau vor beneficia de un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, potrivit prevederilor art.142 din Codul Muncii.
Art. 139 din Codul Muncii
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Calendar zile libere legale 2022: cate pica in weekend si in ce luni?
Este binecunoscut faptul ca romanii isi planifica din timp concediile si minivacantele, asa ca este util sa stim ca in cursul anului 2022 nu mai putin de 6 dintre zilele libere vor pica, din nefericire, in weekend. Restul de 9 vor fi in timpul saptamanii, astfel ca angajatii au la dispozitie ocazia de a se bucura de timp liber, fara a fi nevoie sa-si ia o zi de concediu.
Iata calendarul zilelor libere legale 2022:
1 ianuarie (sambata) - Anul Nou
2 ianuarie (duminica) - Anul Nou
24 ianuarie (luni) - Ziua Unirii Principatelor Romane
22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
24 aprilie (duminica) - Paste
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<