Saptamana aceasta s-a desfasurat la New York reuniunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU privind realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (MDGs) si a altor obiective de dezvoltare agreate la nivel international vizand persoanele cu dizabilitati. Delegatia Romaniei a fost condusa de catre Codrin Scutaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice al Romaniei.
In interventia pe care a sustinut-o in cadrul dezbaterilor mesei rotunde avand ca tema "Cooperarea internationala si regionala si parteneriatele pentru o dezvoltare care sa includa si persoanele cu handicap", secretarul de stat Codrin Scutaru a aratat ca organizarea acestei reuniuni la nivel inalt este oportuna in conditiile in care termenul limita pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului se apropie, iar procesul de elaborare a agendei de dezvoltare post-2015 a fost initiat.
Oficialul roman a trecut in revista principalele masuri legislative si executive adoptate de autoritatile romane in vederea imbunatatirii situatiei persoanelor cu dizabilitati care traiesc in Romania. in context, a amintit ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) in 2010, primul raport al Romaniei privind implementarea prevederilor acesteia fiind transmis recent.
A aratat, in plus, ca pe baza experientei castigate prin implementarea strategiei nationale pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap pentru perioada 2006-2013, a fost initiat procesul de elaborare a unei noi strategii, aferenta anilor 2014-2020, care va incorpora contributiile valoroase ale CRPD si Strategiei europene 2010-2020 pentru persoanele cu handicap: "Obiectivul major al noii strategii va fi sa asigure persoanelor cu dizabilitati abilitatea de a se bucura de participare deplina si completa la viata economica si sociala". A facut, de asemenea, referire la crearea unui registru national pentru persoanele cu dizabilitati, cu sprijinul BIRD.
Secretarul de stat Scutaru a evidentiat importanta colaborarii autoritatilor locale si centrale cu organizatiile non-guvernamentale ale persoanelor cu handicap, in vederea aplicarii eficiente a masurilor adoptate.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Demnitarul roman a reafirmat, la finalul interventiei, angajamentul Guvernului Romaniei de a continua sa depuna eforturi la nivel national, regional si global, pentru a crea un mediu in care "persoanele cu handicap sa fie recunoscute nu doar ca beneficiari, ci agenti ai dezvoltarii, asa cum a mentionat astazi aici si Secretarul de Stat al SUA, domnul John Kerry."
Nu in ultimul rand, secretarul de stat Codrin Scutaru a dat ca exemplu drama fotbalistului roman Mihai Nesu, care, in urma unui accident grav la antrenament, a ramas paralizat, continuandu-si viata intr-un scaun cu rotile, subliniind ca "asemenea lui Mihai Nesu, fiecare dintre noi poate ajunge peste noapte, printr-o nenorocire, o persoana cu dizabilitate. Pentru acest fapt, trebuie sa ne gandim mai atent si cu mai mult suflet cum putem crea un cadru in care persoanele cu dizabilitati sa se poata dezvolta si sa traiasca demn, intr-o societate incluziva, in care ei insisi pot fi, prin exemplul lor, lideri ai progresului."
Sursa: Ministerul Muncii