Vesti bune pentru pensionarii care se confrunta cu anumite dificultati medicale, in contextul in care Guvernul Romaniei a aprobat, prin ordonanta de urgenta, modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Practic, se introduce, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizatie lunara de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat care au si calitatea de pensionar pentru limita de varsta.
Prin aceste masuri se asigura o protectie sociala echitabila si se consolideaza incluziunea acestor persoane, astfel incat veniturile sa fie majorate anual.
Indemnizatie de solidaritate - care va fi cuantumul acesteia?
Cuantumul indemnizatiei de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de varsta aflat in plata si va fi majorat anual, in luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referinta (ISR), la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale prevede si acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav si handicap accentuat care, dupa data de 1 ianuarie 2025, dobandesc calitatea de pensionar:
- 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap vizual grav si handicap grav;
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
- 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezinta 0,125 din ISR.
Noile prestatii sociale vor fi acordate de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala pe baza informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii Publice.