Analizam mai jos cazul unui director financiar care pleaca cu acordul partilor si care incheie un act aditional cu angajatorul prin care partile convin sa inceteze activitatea la o anumita data. Angajatorul este de acord ca, odata cu drepturile salariale ale ultimei luni lucrate, sa plateasca fostului director financiar o prima in suma de X RON.
Vom vedea astfel daca in acest caz cota de impozit de 85% se aplica tuturor veniturilor obtinute de persoana in cauza in ultima luna de activitate (salariul pentru timpul lucrat + prima) sau daca se aplica niste cote diferite de impozit (16% pentru salariul timpul lucrat si 85% pentru prima).
Solutia consultantului:
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 331 din data de 6 iunie 2013 a fost publicata OUG 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative.
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Conform art. II din acest act normativ, prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere.
Astfel, cota de impozit este de 85% atunci cand sunt indeplinite cumulativ conditiile:
1.se acorda venituri veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii;
2.veniturile sunt acordate cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului;
3.veniturile sunt acordate angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere.
Textul ordonantei nu specifica ca impozitarea cu 85% se aplica angajatilor din unitati bugetare.
In aceste conditii, conform prevederilor OUG 55/2013, pentru angajatii cu functii de conducere sau persoane care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere, indiferent de entitatea unde isi desfasoara activtatea, cota de impozit pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului este de 85%.
Daca persoana in cauza nu este o persoana numita in consiliul de administratie sau in consiliul de conducere dispozitiile OUG 55/2013 nu sunt aplicabile.