Proiect adoptat de Senat: Scutiri de la plata CAS, rate, utilitati si chirii amanate, preturi plafonate

scutire plata cassamanare rateplafonare preturi coronavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Senatul a adoptat marti, prin sedinta online, cu 86 de voturi pentru, 27 impotriva si 17 abtineri, unele propuneri legislative care vizeaza scutirea firmelor de la plata CAS si CASS, amanarea utilitatilor si plafonarea preturilor la alimente si medicamente. Se propune, totodata, sa beneficieze de amanarea ratelor la banci inclusiv persoanele fizice care inregistreaza restante, precum si firmele aflate in insolventa.

A fost adoptat, totodata, si proiectul care prevede suspendarea platii ratelor bancare, fara dobanzi si penalitati, pana la sfarsitul lunii septembrie 2020, fara costuri suplimentare sau dovada unor pierderi financiare produse de criza, facilitate de care ar urma sa beneficieze si debitorii aflati in procedura de executare silita, informeaza Digi24.ro
 
Senatorii PSD au votat si proiectul de lege care propune facilitati fiscal precum scutirea de la plata CAS si CASS pentru firmele afectate de criza si reesalonarea platilor pentru o perioada de 6 luni. 
 
Deputati PNL critica aceste masuri pe care le considera populiste si fara studii de impact care sa le sustina implementarea. 
 
Conform proiectului, “la cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020”.
 
Totodata, conform sursei citate, se propune:
 
„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele sase luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent. Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordarii facilitatilor de la alin. 1 si 2, salariatii beneficiaza de vechime in munca, iar contributiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat”.
 
In ce priveste contribuabilii operatori economici, transmite aceeasi sursa, acestia nu ar mai fi nevoiti sa plateasca dobanzi sau penalitati de intarziere pentru perioada in care plata contributiilor este amanata.
 
„La cererea beneficiarului, persoane fizice si operatori economici, se amana la plata, pentru o perioada de trei luni, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toti beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul Romaniei. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere. Furnizorii de servicii de utilitati vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna”, se arata in proiectul citat de aceeasi sursa. 
Pentru plafonarea preturilor, proiectul adoptat recent in Senat propune urmatoarele:
 
„Se plafoneaza preturile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale si alte asemenea, prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 in Legea concurentei nr 21/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare”.
 
De asemenea, se are in vedere scutirea de la plata chiriilor pentru spatiile unde nu se mai desfasoara activitati pe durata starii de urgenta.
Scutirile se aplica de la 1 martie 2020 pentru fractia ramasa din luna in care inceteaza starea de urgenta, precum si pentru luna urmatoare lunii in care a incetat starea de urgenta.
 
Conform aceleiasi surse, senatorul PNL Romulus Bulacu precizeaza ca liberalii nu sustin propunerea legislativa, considerand ca nu este necesara o lege atat timp cat in continutul contractelor de inchiriere sunt prevazute clauze care prevad situatii de forta majora.
Camera Deputatilor, for decisional, ar urma sa adopte propunerile pana la finalul saptamanii.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scutire plata cassamanare rateplafonare preturi coronavirus

Data aparitiei: 01 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect adoptat de Senat: Scutiri de la plata CAS, rate, utilitati si chirii amanate, preturi plafonate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]