Senatul a adoptat marti, prin sedinta online, cu 86 de voturi pentru, 27 impotriva si 17 abtineri, unele propuneri legislative care vizeaza scutirea firmelor de la plata CAS si CASS, amanarea utilitatilor si plafonarea preturilor la alimente si medicamente. Se propune, totodata, sa beneficieze de amanarea ratelor la banci inclusiv persoanele fizice care inregistreaza restante, precum si firmele aflate in insolventa.
A fost adoptat, totodata, si proiectul care prevede suspendarea platii ratelor bancare, fara dobanzi si penalitati, pana la sfarsitul lunii septembrie 2020, fara costuri suplimentare sau dovada unor pierderi financiare produse de criza, facilitate de care ar urma sa beneficieze si debitorii aflati in procedura de executare silita, informeaza
Digi24.ro.
Senatorii PSD au votat si proiectul de lege care propune facilitati fiscal precum scutirea de la plata CAS si CASS pentru firmele afectate de criza si reesalonarea platilor pentru o perioada de 6 luni.
Deputati PNL critica aceste masuri pe care le considera populiste si fara studii de impact care sa le sustina implementarea.
Conform proiectului, “la cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020”.
Totodata, conform sursei citate, se propune:
„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele sase luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent. Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordarii facilitatilor de la alin. 1 si 2, salariatii beneficiaza de vechime in munca, iar contributiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat”.
In ce priveste contribuabilii operatori economici, transmite aceeasi sursa, acestia nu ar mai fi nevoiti sa plateasca dobanzi sau penalitati de intarziere pentru perioada in care plata contributiilor este amanata.
„La cererea beneficiarului, persoane fizice si operatori economici, se amana la plata, pentru o perioada de trei luni, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toti beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul Romaniei. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere. Furnizorii de servicii de utilitati vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna”, se arata in proiectul citat de aceeasi sursa.
Pentru plafonarea preturilor, proiectul adoptat recent in Senat propune urmatoarele:
„Se plafoneaza preturile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale si alte asemenea, prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 in Legea concurentei nr 21/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare”.
De asemenea, se are in vedere scutirea de la plata chiriilor pentru spatiile unde nu se mai desfasoara activitati pe durata starii de urgenta.
Scutirile se aplica de la 1 martie 2020 pentru fractia ramasa din luna in care inceteaza starea de urgenta, precum si pentru luna urmatoare lunii in care a incetat starea de urgenta.
Conform aceleiasi surse, senatorul PNL Romulus Bulacu precizeaza ca liberalii nu sustin propunerea legislativa, considerand ca nu este necesara o lege atat timp cat in continutul contractelor de inchiriere sunt prevazute clauze care prevad situatii de forta majora.
Camera Deputatilor, for decisional, ar urma sa adopte propunerile pana la finalul saptamanii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<