Studiu de caz: Modificarea contractului individual de munca si consimtamantul salariatului

Codul munciimodificare CIMconsimtamantul salariatului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum poate actiona un angajator in cazul in care un salariat refuza semnarea unui act aditional in diferite situatii, de exemplu, in cazul negocierii anuale a salariului, cand acesta nu accepta salariul propus de administratie? Poate include angajatorul in CCM o prevedere care sa mentioneze ca salariatii care nu semneaza contractul individual de munca sau actul aditional vor fi examinati scris si prin proba practica de catre comisia de incadrare in vederea stabilirii unui salariu in functie de rezultatele testelor? In general, este de dorit sa se cunoasca ce pozitie poate adopta o societate in cazul in care un angajat refuza semnarea unui act aditional.

Conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

Astfel, alin.(2) al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz. La alineatul (3) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care regasim si salariul.

La alineatul (5), art. 17 stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

In consecinta, salariul poate fi modificat numai prin act aditional la contractul individual de munca cu exceptia situatiei in care modificarea este prevazuta expres de lege. Astfel, inserarea in regulamentul intern si in contractul individual de munca a unei clauze de tipul celei citate contravine dispozitiilor legale stabilite de art. 17. Angajatorul nu se poate folosi de rezultatele obtinute de salariat la evaluare pentru a-i modifica unilateral salariul.

In cazul in care salariatul este necorespunzator profesional, el poate fi concediat pentru necorespundere profesionala cu respectarea conditiilor legale, dar nu i se poate modifica salariul prin vointa unilaterala a angajatorului. Contractul individual de munca se incheie si se modifica in baza consimtamantului celor doua parti, angajator si salariat.

Conform art. 16 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Prin consimtamant se intelege acea conditie esentiala de fond si generala a actului juridic civil, care consta in hotararea de a incheia un act juridic civil, manifestata in exterior. Consimtamantul presupune ca fiecare dintre parti trebuie sa isi exprime vointa de a contracta in mod valabil, neechivoc si in deplina cunostinta de cauza. Pentru a fi valabil, consimtamantul nu trebuie sa fie afectat de vreun viciu de consimtamant: eroare, viclenie, violenta.

In concluzie, cu exceptia situatiilor in care modificarea este prevazuta in mod expres de lege, modificarea contractului individual presupune consimtamantul salariatul exprimat in mod valabil, neechivoc si in deplina cunostinta de cauza.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciimodificare CIMconsimtamantul salariatului

Data aparitiei: 20 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Modificarea contractului individual de munca si consimtamantul salariatului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]