Un model orientativ de Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca va este oferit in randurile urmatoare, realizat cu ajutorul specialistilor in dreptul muncii:
Act aditional nr. ...... /...........,
la contractul individual de munca
inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor sub
nr. ...............................
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Incheiat intre:
S.C. ......................................................................, cu sediul in.............................................., str. ..................... nr. ...., inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. ...................., cod unic de inregistrare .................., reprezentata de .............................., in functia de Director, si Dl/dna .............................................................., salariat(a) al/a S.C. ................................., in functia de ............................................, in cadrul ........................................................................, domiciliat(a) in ......................................................, nascut(a) la data de ..................... in ..............................., fiul/fiica lui .......................... si al/a ..........................., posesorul/posesoarea buletinului/cartii de identitate seria .......... nr. ........................, eliberat/eliberate de ........................... , cod numeric personal.......................... .
Partile mai sus mentionate au convenit sa incheie prezentul act aditional la contractul individual de munca nr. ....... din ..........................., convenind asupra urmatoarelor clauze:
Art. 1. Prin prezentul act, angajatul este informat asupra caracterului confidential al datelor si informatiilor la care are acces
direct sau intamplator si asupra consecintelor divulgarii lor neautorizate.
In situatia in care angajatul va divulga unei terte parti, prin orice mijloace, fara aprobare prealabila, informatiile si datele la care are acces, va suporta consecintele legale prevazute pentru asemenea fapte, precum si plata unor daune reparatorii.
Art. 2. Angajatul are urmatoarele obligatii:
a) Sa ia toate masurile pentru a pastra caracterul confidential al datelor si informatiilor la care are acces prin natura atributiilor functiei sale, al informatiilor comerciale, situatiilor financiare, proiectelor de afaceri, produselor nelivrate pietei, proceselor de fabricatie, licentelor, informatiilor despre pozitia pe piata, baza de clienti si furnizori si alte date similare, cu conditia ca informatiile cu caracter confidential sa nu ii fi fost cunoscute mai inainte sau sa nu le fi primit de la o terta persoana fara obligatia de a respecta confidentialitatea lor.
b) Sa respecte cerintele instructiunilor, regulamentelor si dispozitiilor privind asigurarea pastrarii caracterului confidential al informatiilor.
c) Sa foloseasca datele si informatiile la care are acces numai in scopul luarii unor decizii cu privire la indeplinirea atributiilor functiei sale, fara a le utiliza in nici un alt scop.
d) In cazul in care persoane straine incearca sa obtina de la angajat date ce constituie informatii cu caracter confidential, sa comunice imediat aceasta situatie sefului ierarhic supe rior.
e) Sa pastreze secretul datelor si informatiilor cu caracter confidential al firmelor cu care se intretin relatii de afaceri.
f) In cazul incetarii relatiilor contractuale, sa transmita sefului ierarhic superior toti purtatorii de informatii ce constituie date si informatii confidentiale (manuscrise, desene, benzi magnetice, CD-uri, dischete, imprimate de printer, pelicule cinematografice si fotografice, modele, materiale etc.), pe care i-a avut la dispozitie.
g) Sa pastreze, timp de cel putin 3 ani de la data incetarii contractului individual de munca, confidentialitatea informatiilor, datelor si documentelor cu caracter confidential, dar nu inainte de data la care informatia a devenit publica sau de data la care interesul angajatorului de pastrare a confidentialitatii informatiei a incetat.
Art. 3. Angajatul este de acord ca toate datele si informatiile la care are acces prin natura atributiilor sale sunt si raman proprietatea angajatorului.
Orice folosire, comercializare, instrainare a acestor informatii fara consimtamantul scris al angajatorului constituie abatere disciplinara grava ce poate atrage raspunderea disciplinara a salariatului, precum si aplicarea prevederilor legale privind concurenta neloiala.
Art. 4. In cazul in care angajatul, cu intentie sau din culpa, incalca prevederile prezentului act aditional, se obliga sa despagubeasca angajatorul corespunzator prejudiciilor pe care i le-a produs, inclusiv prin plata unor da une reparatorii.
Calculul despagubirilor se face, dupa caz, in raport cu:
– valoarea de piata a informatiei respective;
– profitul pe care angajatorul l-ar fi obtinut prin utilizarea informatiei;
– diminuarea profitului obtinut de catre angajator ca urmare a faptului ca angajatul a utilizat informatia in scop perso nal sau in alte scopuri.
Art. 5. Sunt considerate documente (informatii) cu caracter confidential urmatoarele:
a) Procedurile de lucru aferente compartimentului sau departamentului ......................
b) Fisa postului salariatului din compartimentul sau departamentul ........................
c) Proiectele aprobate de catre conducerea companiei (indiferent de stadiul lor de aplicare)
d) Studiile de piata efectuate de catre compartimentul sau departamentul .....................
e) Rapoartele periodice realizate de catre departamentul ........................, privind situatia economica si financiara a departamentului sau a societatii
f) Furnizorii si clientii companiei (departamentului) existenti pana la momentul incetarii raporturilor de munca
g) Relatiile de afaceri ale companiei (departamentului)
h) Forta de munca, politica de personal si de motivare a companiei (departamentului)
i) Structura organizatorica a companiei (departamentului)
j) Procesele tehnologice si retetele de fabricatie
k) Softurile proprii apartinand companiei, precum si cele cumparate
l) Mesajele transmise prin sistemul e-mail si care contin date sau documente
m) Copiile de pe documentele companiei (inclusiv pe dischete sau CD-uri) sau documentele memorate deliberat, in afara de cazul cand exista consimtamantul expres al angajatorului in acest sens
n) Alte documente ........................................................................
Art. 6. Prezentul act aditional, care face parte integranta din contractul individual de munca, s-a incheiat astazi, ......................., in numar de 2 (doua) exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
............................... ...........................
Sursa: Ghid Complet al Managerului HR