Avand in vedere mentionile din Ordonanta de urgenta nr. 55/2013 (publicata in Monitorul Oficial nr. 331 din 6 iunie 2013) s-a introdus un impozit de 85% pentru anumite venituri, dupa cum urmeaza:
Prin derogare de la prevederile art. 43 din Codul fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere.
Urmeaza astfel sa vedem daca acest impozit de 85% se aplica veniturilor reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, tuturor angajatilor cu functie de conducere indiferent daca fac parte sau nu din consiliul de administratie sau conducere.
Solutia consultantului:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Conform art. 2 din OUG 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative, prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere.
Din declaratiile ministrului finantelor si ale primului- ministru rezulta ca prin adoptarea OUG 55/2013 s-a urmarit aplicarea cotei de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere din cele trei entitati care au format Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Cu toate acestea, din modul in care este redactat actul normativ rezulta ca pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere, cota de impozit pe venit este de 85%.
Astfel, textul ordonantei nu specifica ca impozitarea cu cota de 85% se aplica angajatilor cu functii de conducere din cele trei entitati care au format Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In aceste conditii, conform prevederilor OUG 55/2013, pentru un angajat cu functii de conducere, indiferent de entitatea unde isi desfasoara activtatea, cota de impozit pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului este de 85%.