Analize noi au adus o actualizare in ce priveste traseul pe care il va urma somajul in viitor. Astfel, cel putin pana la sfarsitul anului, situatia somajului nu pare sa aiba sanse prea mari de imbuntatire.
Printre cele mai afectate categorii sociale fiind tinerii si muncitorii necalificati, cu disparitati tot mai largi intre tari, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Acelasi document precizeaza ca rata medie anticipata din cele 34 de tari membre ale organizatiei se va mentine la aproape 8% pana la finele anului 2014, cu un total 48 de milioane de someri.
In plus, raportul subliniaza ca, in timp ce somajul este in scadere in economii solide ca SUA sau Germania, alte state sunt deja intr-o situatie dificila si se vor confrunta in continuare cu extinderea fenomenului.
Astfel, daca rata somajului va scadea in SUA de la 7,6% in prezent la sub 7% la sfarsitul anului viitor, iar in Germania de la 5,3% la mai putin de 5%, celelalte tari din Europa vor inregistra in cel mai bun caz stagnarea somajului. in Franta si Italia, somajul va urca usor, la 11%, respectiv 12,5%, in timp ce Spania si Grecia vor inregistra la sfarsitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipeaza OCDE.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Raportul OCDE releva ca efectele crizei, precum pierderea locurilor de munca si scaderea veniturilor, au avut cel mai mare impact la nivelul angajatilor necalificati si gospodariilor cu venituri mici. in statele emergente, rata somajului a fost influentata in mai mica masura de criza, dar multe persoane au ramas captive pe locuri de munca prost platite, nesigure si cu un nivel scazut de protectie sociala.
Sursa: Mediafax