Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat ca in curand va incepe Campania nationala de evaluare a ajutoarelor sociale avand ca principal obiectiv identificarea persoanlor aflate in situatii cu adevarat vulnerabile si inapte de munca.
"Suntem in etapa de pregatire a campaniei nationale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara in curand in toata tara cu echipe mixte ale Agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, Inspectoratelor teritoriale de munca si Agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca. Impreuna cu reprezentantii Asociatiilor Oraselor, Municipiilor si Comunelor din Romania, am discutat astazi (miercuri, 21 ianuarie 2021 n.r.) despre obiectivele acestei campanii si despre modul de lucru. Vom identifica, in primul rand, beneficiarii de ajutoare sociale care se afla in situatii cu adevarat vulnerabile, fiind inapti de munca, persoane cu varsta de pensionare sau care au in intretinere copii mici. Pentru aceasta categorie de beneficiari, vom identifica masuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate", a anuntat ministrul pe reteaua de socializare, potrivit Agerpres.
Ministrul a precizat, totodata, ca se vor gasi si rezolvari pentru a fi ocupate locurile de munca disponibile pentru muncitorii necalificati.
"Piata muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de munca din cele aproximativ 170.000 care primesc venit minim garantat, in Romania. Apreciez foarte mult deschiderea si interesul pe care le-au aratat autoritatile locale fata de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat in acord cu politicile europene in domeniu: sprijin integrat si mai bine tintit pentru categoriile vulnerabile, precum si sprijinirea reinsertiei in cazul persoanele apte de munca", a scris ministrul.
Potrivit ministrului, cresterea ocuparii locurilor de munca e un obiectiv principal regasit in toate politicile europene din domeniul social, iar anchetele sociale sunt o obligatie legala. Ministrul a amintit si de importanta colaborarii stranse cu reprezentantii primariilor pentru a pune la dispozitie institutiilor implicate informatiile despre beneficiari si pentru a facilita relatia acestora cu potentialii angajatori din comunitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<