Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat ca in curand va incepe Campania nationala de evaluare a ajutoarelor sociale avand ca principal obiectiv identificarea persoanlor aflate in situatii cu adevarat vulnerabile si inapte de munca.
"Suntem in etapa de pregatire a campaniei nationale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara in curand in toata tara cu echipe mixte ale Agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, Inspectoratelor teritoriale de munca si Agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca. Impreuna cu reprezentantii Asociatiilor Oraselor, Municipiilor si Comunelor din Romania, am discutat astazi (miercuri, 21 ianuarie 2021 n.r.) despre obiectivele acestei campanii si despre modul de lucru. Vom identifica, in primul rand, beneficiarii de ajutoare sociale care se afla in situatii cu adevarat vulnerabile, fiind inapti de munca, persoane cu varsta de pensionare sau care au in intretinere copii mici. Pentru aceasta categorie de beneficiari, vom identifica masuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate", a anuntat ministrul pe reteaua de socializare, potrivit Agerpres.
Ministrul a precizat, totodata, ca se vor gasi si rezolvari pentru a fi ocupate locurile de munca disponibile pentru muncitorii necalificati.
"Piata muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de munca din cele aproximativ 170.000 care primesc venit minim garantat, in Romania. Apreciez foarte mult deschiderea si interesul pe care le-au aratat autoritatile locale fata de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat in acord cu politicile europene in domeniu: sprijin integrat si mai bine tintit pentru categoriile vulnerabile, precum si sprijinirea reinsertiei in cazul persoanele apte de munca", a scris ministrul.
Potrivit ministrului, cresterea ocuparii locurilor de munca e un obiectiv principal regasit in toate politicile europene din domeniul social, iar anchetele sociale sunt o obligatie legala. Ministrul a amintit si de importanta colaborarii stranse cu reprezentantii primariilor pentru a pune la dispozitie institutiilor implicate informatiile despre beneficiari si pentru a facilita relatia acestora cu potentialii angajatori din comunitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<