Tinerii reprezinta categoria cea mai afectata de criza economica din UE, companiile angajandu-i cu contracte temporare si oferindu-le salarii cu pana la 25% mai mici decat inainte de 2008, anunta incont.ro.
Banca Centrala Europeana considera ingrijoratoarea situatia tinerilor din zona euro, o categorie afectata de declinul sau stagnarea salariilor din cauza crizei. In Spania si Portugalia, in doi ani, pana in 2012, au avut loc scaderi de 15%, respectiv de 25% ale castigurilor medii ale tinerilor.
Incont.ro da ca exemplu situatia unui absolvent de masterat care a trebuit sa accepte un salariu de 1000 de euro pe luna pentru postul de web designer in cadrul unei companii din domeniul medical, in conditiile in care cu 4 ani in urma primea un salariu dublu pentru sortarea de documente in cadrul unei banci.
"Am reusit sa obtin un post conform cu calificarea mea, dar nu si un salariu pe masura. Stiu ca merit mai mult, dar erau doar doua posturi in tot tinutul basc si sute de aplicanti", a declarat tanarul de 30 de ani, citat de publicatie.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Situatia este deosebit de dificila pentru spaniolii cu varste sub 30 de ani. Acestia sunt cei mai afectati de scaderea salariilor. Discutam despre somaj de 42% in cadrul categoriei de spanioli cu varste pana in 30 de ani, fata de 25% la nivelul intregii populatii.
Salariul mediu lunar in Spania pentru tinerii cu varste de 20-24 de ani in 2012 este cu 15% mai redus decat cel din 2010, conform institutului spaniol de statistica INE.
Nici in Portugalia nu discutam despre o situatie mai infloritoare. Aici salariul mediu lunar al tinerilor de 18-24 de ani a fost redus cu 25% in perioada 2011-2012.
Din zona euro, Germania este una dintre tarile cu cele mai reduse rate a somajului din zona euro, de 5,1%, mai putin de jumatate din media regiunii. In cazul tinerilor, rata somajului este de 7,3%.
sursa: Incont.ro