Firmele din Romania considera ca este criza de forta de munca: de ce nu se ocupa joburile disponibile

locuri de muncacriza forta de muncasalarii mici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mai bine de 72% din locurile de munca scoase la concurs de catre companii nu sunt ocupate, Romania confrandu-se cu un adevarat deficit de forta de munca.

Daca pana nu demult romanii considerau ca nu gasesc suficiente locuri de munca, acum a venit randul angajatorilor sa observe ca oamenii nu isi doresc, de fapt, sa munceasca. Conform unui studiu, in ultimii 8 ani tara noastra se confrunta cu o reala problema, atunci cand vine vorba de a gasi angajatii potriviti.

Anul trecut aproximativ 61% din companiile care cautau personal aveau dificultati avand in vedere ocuparea acestor posturi, iar anul acesta procentul a crescut considerabil, astfel incat 72% dintre companii au semnalat aceasta chestiune, informeaza Digi24.


Candidatii nu sunt multumiti de salarii, iar angajatorii nu gasesc personal specializat

In acest context, ambele parti par sa aiba dreptate, avand in vedere ca multe companii cauta personal specializat pentru anumite domenii si meserii, dar nu reusesc sa gaseasca. Pe de alta parte, candidatii nu sunt multumiti de salariile oferite de angajatori si considera ca remuneratia nu este corespunzatoare postului scos la concurs.

Meseriile pentru care exista cel mai mare deficit de forta de munca variaza mult, pe primul loc situandu-se meseriasii, de toate tipurile. Acestia sunt urmati de muncitorii necalificati, ingineri, operatorii din fabrici si soferi.

Surprinzator, angajatorii intampina dificultati si atunci cand doresc sa angajeze IT-isti, desi salariile oferite nu sunt deloc mici. Mai exista probleme in recrutarea personalului in hoteluri si restaurante si de asemenea in sectorul comercial si cel financiar.


In acest context, deficitul de forta de munca din Romania este cel mai mare din aceasta zona, de doua ori peste media celorlalte tari. Daca ar fi sa ne referim la nivel global, doar Japonia si Taiwan au probleme mai mari in recrutarea personalului, comparativ cu Romania.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de muncacriza forta de muncasalarii mici

Data aparitiei: 21 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Firmele din Romania considera ca este criza de forta de munca: de ce nu se ocupa joburile disponibile Nota: 3.89 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]