Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a fost creat prin Regulamentul (CE) nr.1927/2006 al Parlamentului European si al Consiliului pentru a sprijini lucratorii afectati de pierderea locurilor de munca din cauza modificarilor din structura comertului mondial. In anul 2009, acesta a fost modificat prin Regulamentul (CE) 546/2009 pentru a acoperi si disponibilizarile cauzate de criza economica si financiara mondiala.
Prin HG nr.1086/2010 pentru adoptarea cadrului institutional de coordonare si gestionare a asistentei financiare comunitare acordate Romaniei prin FEG, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost desemnata autoritate nationala responsabila pentru gestionarea asistentei financiare nerambursabile acordate Romaniei prin FEG. In calitate de solicitant, ANOFM are printre atributii elaborarea cererii de contributie financiara nerambursabila din FEG si transmiterea acesteia Comisiei Europene, impreuna cu alte documente si informatii relevante.
Prima cerere de contributie financiara nerambursabila din FEG a fost elaborata pentru a sprijini persoanele ce urmeaza a fi disponibilizate de SC Nokia Romania (Jucu, jud. Cluj) si transmisa de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca Comisiei Europene in data de 22 decembrie 2011.
Decizia companiei Nokia de a inchide fabrica din Jucu, judetul Cluj si de a delocaliza productia in Asia a determinat schimbari structurale majore in regiune, care au condus la concedieri in domeniul productiei de echipamente de comunicatie. Disponibilizarea colectiva realizata de catre SC Nokia Romania si furnizorul de servicii SC Eurest SRL afecteaza un numar total de 1904 lucratori.
Cererea de contributie financiara nerambursabila din FEG are in vedere acordarea unor servicii personalizate, propuse de AJOFM CLUJ, prin intermediul unui "Centru de Tranzitie de la JOB la SmartJOB" ce va fi infiintat pentru a asigura asistenta lucratorilor disponibilizati. Printre serviciile, mentionate in cerere, ce urmeaza a fi furnizate se numara:
- Masuri pentru prevenirea somajului - servicii de preconcediere
- Inregistrarea lucratorilor ca si persoane in cautarea unui loc de munca
- Informare, consiliere si orientare profesionala
- Asistenta financiara pe perioada tranzitiei - acordarea, pe perioada limitata, de alocatii pentru stimularea cautarii active a unui loc de munca, cum ar fi alocatii de mobilitate, alocatii de transport sau alocatii pentru participarea la un interviu
- Formare profesionala
- Asistenta financiara pentru certificarea printr-un program de formare profesionala
- Promovarea antreprenoriatului prin consultanta si asistenta in vederea inceperii unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri
- Mentorat suport dupa angajare avand ca scop facilitarea integrarii si adaptarea la conditiile si rigorile unui nou loc de munca
- Asistenta financiara pentru persoanele cu copii mici
Valoarea totala a cererii de contributie financiara nerambursabila din FEG transmisa Comisiei Europene se ridica la 4.938.200 Euro, din care 65% va fi suportata din bugetul UE , iar co-finantarea nationala de 35% va fi asigurata din bugetul asigurarilor pentru somaj.