Ca situatia creata ca urmare a pandemiei Covid-19 a dus la afectarea afacerilor din Romania, nu mai este un secret pentru nimeni. Cu un numar de cazuri alarmant de mare, aflat in continua crestere, multe afaceri romanesti risca sa inchida in viitorul apropiat, confruntandu-se cu una dintre cele mai mari crize a ultimilor 10 ani.
Datele prezentate de Registrul Comertului arata ca peste 73.000 de firme au intrat in insolventa doar in 2021, cu 13.000 mai multe decat anul trecut.
Pentru jucatorii care activeaza in comert, lucrurile nu au stat mai bine. Analiza lunii august 2021 arata ca numarul firmelor intrate in insolventa este mai mare cu 7,61% fata de anul precedent. 11.577 de firme din acest sector au fost radiate, cu 33,1% mai multe decat in 2020, iar 5.864 au fost dizolvate, cu 18,7% peste nivelul din august 2020, conform unei analize ZF, cu ajutorul echipei Sierra Quadrant.
Nici in constructii situatia nu este mai buna, in contextul in care numarul companiilor radiate a crescut cu 30%, ajungand la 3.926, iar cel al companiilor dizolvate cu 7,16% la 1.826.
"Cresterea fara precedent intr-un termen atat de scurt a costurilor operationale, pe fondul scumpirii carburantilor, energiei electrice, gazelor, transportului, materialelor de productie la care se adauga si deprecierea cursului euro vin sa creeze dificultati majore majoritatii companiilor din Romania, cu efecte directe in scaderea productiei si a vanzarilor", arata analiza Sierra Quadrant, potrivit ZF.
Companiile NU mai au fonduri necesare pentru a-si plati facturile
Analiza a mai condus la o concluzie neplacuta: durata medie de plata a facturilor a crescut la 145 de zile, fata de 120 zile in 2020. In cadrul unor chestionari realizate de Sierra Quadrant, nu mai putin de 58% dintre companiile romanesti au declarat ca mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni.
Se estimeaza ca iarna 2021 va fi una dintre cele mai dificile in ceea ce priveste perioada economica traversata de Romania. Scumpirile care se tin lant vor pune bete in roate companiilor, iar multe dintre acestea risca nu sa mai aiba activitate in 2022.
„Dincolo de cele peste 70.000 de firme care au pus lacat pe usa pana acum, ne asteptam ca numarul firmelor in dificultate sa creasca cu cel putin 30.000. In cel mai negru scenariu, in care efectele pandemiei COVID se vor afla in prim-plan, nu este exclus ca numarul companiilor care vor dezarma in fata crizei sa depaseasca 150.000 la finele lunii februarie 2022”, arata analiza Sierra Quadrant.
Va asteptam sa participati, in data de
25 noiembrie, la
Seminarul National de Legislatia Muncii: 5 ore dense, cu informatii putin cunoscute si, implicit, foarte valoroase pentru managerii HR, prezentate intr-un stil limpede, alert si foarte la obiect! In vizor se vor afla atat modificarile legislative recente, cat si anumite probleme foarte sensibile de legislatia muncii, care se regasesc constant in atentia inspectorilor ITM,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<