Tichete CADOU pentru zile de nastere sau alte destinatii sociale neprevazute in CIM. Intra in baza de calcul a impozitului pe venit?

tichete cadou zile nasteretichete cadou impozittichete cadou neimpozabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, in cazul in care tichetele cadou sunt acordate salariatilor, impozitul pe venit si contributiile sociale se calculeaza, se retin si se declara de angajator.

Prin urmare, tichetele cadou acordate salariatilor sunt venituri IMPOZABILE daca sunt acordate altfel decat prevede art 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.


"Daca acordam cate o prima cu ocazia zilei de nastere in suma de 150 lei pentru fiecare salariat, aceasta intra in baza de calcul a impozitului pe venit? Facem mentiunea ca nu avem prinsa in regulamentul intern acordarea acestor prime."


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:


Da, tichetele cadou acordate in situatia expusa reprezinta avantaj in natura intrucat nu se incadreaza in situatiile prevazute la art 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Contravaloarea acestora se impoziteaza in luna in care sunt acordate.


ATENTIE!

Exista o situatie in care tichetele cadou pot fi acordate cu retinerea impozitului pe venit, dar fara taxarea cu contributii sociale.

Astfel, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, NU se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Asa cum observati, prevederea legala mai sus citata exclude din baza de calcul al contributiilor sociale tichetele cadou acordate potrivit legii. Tichetele cadou sunt reglementate de Legea 193/2006 si Normele metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi.

Conform Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.


Daca tichetele cadou sunt acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie, ele vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiile sociale daca depasesc suma de 150 lei.

In situatia expusa, tichetele cadou nu pot fi acordate fara taxare cu contributiile sociale intrucat nu sunt prevazute de contractul de munca.

 
Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadou zile nasteretichete cadou impozittichete cadou neimpozabile

Data aparitiei: 26 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete CADOU pentru zile de nastere sau alte destinatii sociale neprevazute in CIM. Intra in baza de calcul a impozitului pe venit? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]