Certificatului medical completat incorect poate fi respins de catre angajator

05 Iunie 2012
05 Iunie 2012
OMS 233/2006HG 1186/2000incapacitate temporara de muncacertificat medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: Rubeola este o boala din categoria celor infecto-contagioase, grupa A? Pe certificatul de concediu medical al unui angajat acesta boala a fost trecuta sub cod de indemnizatie 05. S-a procedat corect?
 
Raspuns: Potrivit pct. II din Modul de completare a certificatelor de concediu medical lit.A completarea rubricilor de catre medicul curant, art. 12 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin OMS 233/2006, urgente medico-chirurgicale / Boli infectocontagoase din grupa, medicii care vor elibera certificate de concediu medical vor semna si vor aplica parafa numai pentru bolile si urgentele medico-chirurgicale si vor completa numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioasa din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului.
 
Astfel ca pentru concediul medical cod 05 Boala infectocontagioasa din grupa A, pe certificatul medical eliberat medicul trebuie sa completeze numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioasa din grupa A. Numarul corespunzator din lista bolilor infectocontagioasa din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului, va trebui completat in rubrica ce se regaseste in partea de sus a formularului certificatului de concediu medical.
 
Bolile infectocontagioase pentru care beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca fara conditii de stagiu de cotizare sunt cuprinse in Anexa la HG 1186/2000, dupa cum urmeaza:
 
1. amibiaza (dizenterie amibiana);
2. antraxul;
3. bruceloza;
4. difteria;
5. febra butunoasa;
6. febra galbena;
7. febrele paratifoide A, B, C;
8. febra Q;
9. febra recurenta;
10. febra tifoida;
11. filarioza, dracunculoza;
12. hepatita virala;
13. holera;
14. infectia gonococica;
15. leishmaniozele;
16. lepra;
17. leptospiroza;
18. limfogranulomatoza inghinala benigna;
19. malaria;
20. meningita cerebrospinala epidemica;
21. morva, meioidoza;
22. pesta;
23. poliomielita si alte neuroviroze paralitice;
24. psitacoza-ornitoza;
25. rabia;
26. reumatismul articular acut;
27. scarlatina;
28. sifilisul;
29. sancrul moale;
30. tetanosul;
31. tifosul exantematic;
32. tuberculoza (toate formele si localizarile);
33. tularemia;
34. tusea convulsiva;
35. complicatiile postvaccinale;
36. infectia HIV.
 
Art. 4 din cuprinsul OMS 233/2006 prevede ca medicul care elibereaza certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor inscrise in rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instructiunilor prezentului ordin si/sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Verificati, deci, pe certificatul de concediu medical daca numarul corespunzator din lista de boli infectocontagioasa din grupa A a fost completat corect. Daca rubrica a fost completata, responsabilitatea pentru realitatea datelor revine medicului care a eliberat certificatul de concediu medical. Daca insa rubrica nu a fost completata in mod corect, angajatorul va restitui certificatul de concediu medical salariatului in vederea completarii de catre medicul care l-a eliberat a rubricii cu numarul corespunzator din lista de boli infectocontagioasa din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului.
 
In cazul in care nu este completata aceasta rubrica de catre medic, angajatorul poate refuza plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca dat fiind faptul ca necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificate constituie refuz justificat de plata conform art. 88 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 158/2005.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]