legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Certificatului medical completat incorect poate fi respins de catre angajator

OMS 233/2006HG 1186/2000incapacitate temporara de muncacertificat medical


Intrebare: Rubeola este o boala din categoria celor infecto-contagioase, grupa A? Pe certificatul de concediu medical al unui angajat acesta boala a fost trecuta sub cod de indemnizatie 05. S-a procedat corect?
 
Raspuns: Potrivit pct. II din Modul de completare a certificatelor de concediu medical lit.A completarea rubricilor de catre medicul curant, art. 12 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin OMS 233/2006, urgente medico-chirurgicale / Boli infectocontagoase din grupa, medicii care vor elibera certificate de concediu medical vor semna si vor aplica parafa numai pentru bolile si urgentele medico-chirurgicale si vor completa numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioasa din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului.
 
Astfel ca pentru concediul medical cod 05 Boala infectocontagioasa din grupa A, pe certificatul medical eliberat medicul trebuie sa completeze numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioasa din grupa A. Numarul corespunzator din lista bolilor infectocontagioasa din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului, va trebui completat in rubrica ce se regaseste in partea de sus a formularului certificatului de concediu medical.
 
Bolile infectocontagioase pentru care beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca fara conditii de stagiu de cotizare sunt cuprinse in Anexa la HG 1186/2000, dupa cum urmeaza:
 
1. amibiaza (dizenterie amibiana);
2. antraxul;
3. bruceloza;
4. difteria;
5. febra butunoasa;
6. febra galbena;
7. febrele paratifoide A, B, C;
8. febra Q;
9. febra recurenta;
10. febra tifoida;
11. filarioza, dracunculoza;
12. hepatita virala;
13. holera;
14. infectia gonococica;
15. leishmaniozele;
16. lepra;
17. leptospiroza;
18. limfogranulomatoza inghinala benigna;
19. malaria;
20. meningita cerebrospinala epidemica;
21. morva, meioidoza;
22. pesta;
23. poliomielita si alte neuroviroze paralitice;
24. psitacoza-ornitoza;
25. rabia;
26. reumatismul articular acut;
27. scarlatina;
28. sifilisul;
29. sancrul moale;
30. tetanosul;
31. tifosul exantematic;
32. tuberculoza (toate formele si localizarile);
33. tularemia;
34. tusea convulsiva;
35. complicatiile postvaccinale;
36. infectia HIV.
 
Art. 4 din cuprinsul OMS 233/2006 prevede ca medicul care elibereaza certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor inscrise in rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instructiunilor prezentului ordin si/sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Verificati, deci, pe certificatul de concediu medical daca numarul corespunzator din lista de boli infectocontagioasa din grupa A a fost completat corect. Daca rubrica a fost completata, responsabilitatea pentru realitatea datelor revine medicului care a eliberat certificatul de concediu medical. Daca insa rubrica nu a fost completata in mod corect, angajatorul va restitui certificatul de concediu medical salariatului in vederea completarii de catre medicul care l-a eliberat a rubricii cu numarul corespunzator din lista de boli infectocontagioasa din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului.
 
In cazul in care nu este completata aceasta rubrica de catre medic, angajatorul poate refuza plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca dat fiind faptul ca necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificate constituie refuz justificat de plata conform art. 88 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 158/2005.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMS 233/2006HG 1186/2000incapacitate temporara de muncacertificat medical

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 05 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Certificatului medical completat incorect poate fi respins de catre angajator Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Notiunea de telemunca vs munca la domiciliuIntrebare: Telemunca - locul de desfasurare a activitatii. Daca salariatul desfasoara activitatea in regim de telemunca (locul desfasurarii activitatii este la domiciliu personal al salariatului) 2 zile pe luna, actul aditional se va intocmi in regim de telemunca sau munca la domiciuliu? Ce se intelege prin telemunca - locul de desfasurare a activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Reprezentant comercialIntrebare: Am marea rugaminte sa ma ajutati cu fisa de post pentru o persoana care se ocupa de un site online pentru vanzare in regim online aceleasi produse alimentare si nealimentare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]