Ce obligatii aveti in calitate de angajator pentru a va proteja lucratorii de expunerea la riscuri generate de radiatiile optice artificiale?
- Trebuie sa evaluati riscurile in cazul in care lucratorii sunt expusi la surse artificiale de radiatii optice. Evaluarea acestui tip de riscuri va fi realizata de catre servicii sau persoane competente. Datele obtinute din evaluare trebuie pastrate pentru a putea fi consultate ulterior.
- Trebuie sa asigurati conditiile necesare pentru ca lucratorii expusi riscurilor generate de radiatiile optice artificiale la locul de munca si/sau reprezentantii acestora sa beneficieze de informatii cu privire la rezultatul evaluarii riscurilor, precum si de o instruire corespunzatoare in baza acestei evaluari.
- Trebuie sa asigurati consultarea si participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora in ceea ce priveste cerintele minime pentru protectia lor impotriva riscurilor generate de expunerea la radiatii optice artificiale.
- Trebuie sa stabiliti masuri de securitate in utilizarea produselor cu lasere in functie de clasa de lasere. Pentru instalatiile care functioneaza cu lasere din clasa superioara clasei 3A, trebuie sa desemnati un responsabil cu securitatea laser.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Atentie
La evaluarea riscurilor, trebuie sa acordati o atentie deosebita clasificarii unui laser conform standardelor relevante adoptate de Comisia Electrotehnica Internationala, precum si oricarei clasificari similare in ceea ce priveste sursele artificiale susceptibile sa provoace leziuni similare celor provocate de laserele din clasa 3B sau 4.
Pentru imbunatatirea conditiilor de munca, medicii de medicina a muncii desfasoara activitate de consiliere privind sanatatea si igiena ocupationala a lucratorului si a reprezentantilor acestora din intreprindere si din comitetul de sanatate si securitate in munca, dupa caz.
Info
Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti in medicina a muncii, iar autoritatea competenta in domeniul medicinii muncii si al supravegherii starii de sanatate a lucratorilor este Ministerul Sanatatii Publice.