Vom tine cont, in primul rand, de faptul ca legislatia prevede ca perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.
In concluzie, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie.
In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.
Asadar, in conformitate cu prevederile legale enuntate, in perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca.
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In concluzie, in perioada 8 ianuarie 1991 – 28 februarie 2002 perioada de somaj constituie vechime in munca, iar in perioada 1 martie 2002 si pana in prezent, in temeiul dispozitiilor din Legea 76/2002 indemnizatia de somaj constituie stagiu de cotizare ce va putea fi valorificat in vederea stabilirii drepturilor de pensie.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro