"Avem salariati care au norma de baza in 3 unitati scolare, astfel: unitatea A are 0,2222 norma, la unitatea B are 0,6666 norma si in unitatea C are 0,2222 norma. Salariatul beneficiaza de 62 de zile calendaristice de concediu de odihna platit de fiecare unitate de invatamant unde indemnizatia de concediu este proportionala cu norma. Avand in vedere ca una din cele 3 unitati cursurile se finalizeaza in data de 01.07.2022 iar in celelalte 2 unitati la data de 10.06.222, salariatul nu isi poate planifica si efectua concediul de odihna decat in functie de unitatea care finalizeaza cursurile mai tarziu? Avand in vedere ca are 3 contracte individuale de munca cu timp partial cu 3 angajatori diferiti, salariatul nu poate sa isi faca planificarea in functie de interesele scolii? Acesta trebuie sa fie in CO in aceleasi zile la toti 3 angajatori?"
Raspunsul specialistilor:
Intrucat din informatiile oferite intelegem ca in discutie este vorba despre cadre didactice, apreciem ca devin incidente dispozitiile Ordinului 4050/2021.
La art. 2 alin.(2) din cuprinsul acestui ordin se prevede ca perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar se stabilesc de consiliul de administratie al unitatii de invatamant, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, astfel incat concediul de odihna sa fie efectuat integral in anul scolar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale. Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar se inregistreaza obligatoriu in programul EduSal.
Potrivit acestor dispozitii legale, intelegem ca la stabilirea concediului de odihna este necesar sa se tina cont atat de interesul invatamantului, cat si al salariatului cadru didactic in cauza, astfel incat concediul de odihna sa fie efectuat integral in anul scolar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale.
Asadar, intrucat dreptul la concediu de odihna este un drept al salariatului consfintit legal, legiuitorul a stabilit ca efectuarea concreta a acestuia trebuie sa tina cont in egala masura de interesul institutiei, cat si de interesul cadrului didactic, preciand clar situatia care necesita asigurarea obligatorie a prezentei acestora necesara pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale.
In considerarea acestor aspecte, apreciem ca in situatia in care interesul institutiei nu vizeaza obligatia expres stabilita de lege de asigurare a personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale, apreciem ca unitatea angajatoare este obligata ca la acordarea acestuia sa tina cont si de interesul salariatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<