Cumul de CIM la angajatori diferiti. ASPECTE legate de efectuarea concediului de odihna

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Iulie 2022
20 Iulie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cumul cim angajatori diferiticoncediu de odihna 2022
Cumul de CIM la angajatori diferiti. ASPECTE legate de efectuarea concediului de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem salariati care au norma de baza in 3 unitati scolare, astfel: unitatea A are 0,2222 norma, la unitatea B are 0,6666 norma si in unitatea C are 0,2222 norma. Salariatul beneficiaza de 62 de zile calendaristice de concediu de odihna platit de fiecare unitate de invatamant unde indemnizatia de concediu este proportionala cu norma. Avand in vedere ca una din cele 3 unitati cursurile se finalizeaza in data de 01.07.2022 iar in celelalte 2 unitati la data de 10.06.222, salariatul nu isi poate planifica si efectua concediul de odihna decat in functie de unitatea care finalizeaza cursurile mai tarziu? Avand in vedere ca are 3 contracte individuale de munca cu timp partial cu 3 angajatori diferiti, salariatul nu poate sa isi faca planificarea in functie de interesele scolii? Acesta trebuie sa fie in CO in aceleasi zile la toti 3 angajatori?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Intrucat din informatiile oferite intelegem ca in discutie este vorba despre cadre didactice, apreciem ca devin incidente dispozitiile Ordinului 4050/2021.
 
La art. 2 alin.(2) din cuprinsul acestui ordin se prevede ca perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar se stabilesc de consiliul de administratie al unitatii de invatamant, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, astfel incat concediul de odihna sa fie efectuat integral in anul scolar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale. Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar se inregistreaza obligatoriu in programul EduSal.
 
Potrivit acestor dispozitii legale, intelegem ca la stabilirea concediului de odihna este necesar sa se tina cont atat de interesul invatamantului, cat si al salariatului cadru didactic in cauza, astfel incat concediul de odihna sa fie efectuat integral in anul scolar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale.
 
Asadar, intrucat dreptul la concediu de odihna este un drept al salariatului consfintit legal, legiuitorul a stabilit ca efectuarea concreta a acestuia trebuie sa tina cont in egala masura de interesul institutiei, cat si de interesul cadrului didactic, preciand clar situatia care necesita asigurarea obligatorie a prezentei acestora necesara pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale.
 
In considerarea acestor aspecte, apreciem ca in situatia in care interesul institutiei nu vizeaza obligatia expres stabilita de lege de asigurare a personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale, apreciem ca unitatea angajatoare este obligata ca la acordarea acestuia sa tina cont si de interesul salariatului.
 
Un raspuns valabil la data de 20.07.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]