Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse s-a MODIFICAT. Concediul de ingrijitor, CCC si programul flexibil de lucru, protejate de lege

legea 202/2002legea privind egalitatea de sanse barbati si femeiOUG nr.57/2022
Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse s-a MODIFICAT. Concediul de ingrijitor, CCC si programul flexibil de lucru, protejate de lege
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta de urgenta nr. 57/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si pentru modificarea art. 3 alin. (21) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 431 din 3 mai 2022.
 
Actul normativ modifica si completeaza prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, in vederea transpunerii partiale a Directivei 2019/1158/UE privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE.

 
Ce trebuie sa contina Regulamentul intern?
 
Va prezentam aceste mentiuni obligatorii pe stick-ul "Regulamentul intern in avantajul dvs."!
  •   procedura de desemnare a persoanei cu atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati
 
Trebuie sa intocmiti o procedura interna care sa cuprinda circuitul institutional privind demersurile necesare in vederea informarii imediate a autoritatilor publice abilitate cu aplicarea si controlul respectarii legislatiei privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati,  DETALII AICI >>>
 
 
Prin actul normativ se reglementeaza corelarea prevederilor Legii 202/2002 cu prevederile OUG 121/2021 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative si ale Codului administrativ, precum si armonizarea legislatiei nationale cu reglementarile comunitare.
 
 
Art. I. — Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 326 din 5 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 4, dupa litera l) se introduc doua noi litere, literele m) si n), cu urmatorul cuprins: 
 
„m) prin «concediu de ingrijitor» se intelege un concediu pentru lucratori in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie ca lucratorul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definita de fiecare stat membru; 
 
n) prin sintagma «formule flexibile de lucru» se intelege posibilitatea lucratorilor de a-si adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru." 
 
2. La articolul 10, alineatele (3) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
 
„(3) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei sau unui barbat, pe motiv ca a solicitat sau a efectuat concediul pentru cresterea copiilor, concediul paternal, concediul de ingrijitor ori ca si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare in sensul prezentei legi. 
............................................................................................... 
(8) La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, a concediului paternal sau a concediului de ingrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei." 

 
 Egalitatea de sanse intre barbati si femei
 
Prevedeti obligatoriu in Regulamentul intern faptul ca, in conformitate cu Legea nr. 229/2015, la revenirea la locul de munca salariatei/salariatului, persoana respectiva are dreptul la un program de reintegrare profesionala. Detalii AICI >>>

 
3. La articolul 10 alineatul (6), dupa litera c) se introduc doua noi litere, literele d) si e), cu urmatorul cuprins: 
 
„d) salariata/salariatul se afla in concediul de ingrijitor; 
e) salariata/salariatul si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru." 
 
4. La articolul 23, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
 
„Art. 23. — (1) Se infiinteaza Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, denumita in continuare ANES, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, care promoveaza principiul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in vederea eliminarii tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, in toate politicile si programele nationale. 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Evitati reincadrarea de catre ANAF a DIURNEI!


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 202/2002legea privind egalitatea de sanse barbati si femeiOUG nr.57/2022

Data aparitiei: 04 Mai 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse s-a MODIFICAT. Concediul de ingrijitor, CCC si programul flexibil de lucru, protejate de lege Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Protectia salariatei gravide. Reducerea cu o patrime a duratei normale de munca. Dispensa pentru consultatii prenataleIntrebare: In cazul in care o angajata insarcinata prezinta toata documentatia pentru reducerea programului de lucru cu o patrime, aceasta mai are dreptul la cele 16 h/luna libere platite pentru efectuarea analizelor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Tehnician energetician/electricianIntrebare: Fisa de post Tehnician energetician/electrician
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Descarcati GRATUIT raportul special

"TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]