Reglementari cu privire la cercetarea disciplinara a salariatului

ercetare disciplinarasalaritigestiuneabateri disciplinareCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizam cazul unei societati care constata lipsa in gestiune, iar factura a fost intocmita la sfarsitul lunii august odata cu PV de minus pentru alte lipsuri constatate. In data de 06.09.2012 salariatul care a luat marfa din gestiune fara emiterea bonului fiscal nu a mai venit la lucru si a trimis printr-un coleg demisia incepand cu 06.09.2012.

Vom vedea daca aceasta demisie se inregistreaza si se ponteaza nemotivat. De asemenea, acesta are 4 zile nemotivate, iar in ROI este prevazut termenul de 3 zile pentru abatere disciplinara. Vom stabili daca se intocmeste cercetare disciplinara si de la ce data se va suspenda contractul de munca.

De asemenea, vom oferi solutii in ce priveste intocmirea inventarului si recupararea daunelor.


Raspuns:

1. Potrivit art. 260 alin. (1) lit. n) din Codul muncii republicat, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei.

Prin urmare, angajatorul are obligatia inregistrarii acestei demisii insa angajatorul decide daca aproba demisia cu perioada de preaviz sau fara perioada de preaviz. Daca demisia este cu perioada de preaviz, salariatul are obligatia de a se prezenta la serviciu pe durata preavizului. Astfel, potrivit art. 81 alin. (5) din Codul muncii , pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pentru neprezentare va fi pontat absent iar dupa 3 zile de absente nemotivate poate fi convocat in vederea cercetarii disciplinare.

2. Pe durata cercetarii disciplinare contractul de munca poate fi suspendat in temeiul art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii astfel cum este stabilit in contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca si regulamentul intern.

3. In temeiul art. 75 alin. (3) din Codul muncii , in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia contractului de munca suspendat pentru absente nemotivate, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca si prin regulamentul intern.

4. In vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile precizate, fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 din Codul muncii ). Pe cale de consecinta, atat neprezentarea salariatului la inventar, cat si absenta nemotivata, da dreptul angajatorului sa dispuna inceperea cercetarii disciplinare.

5. Salariatul raspunde patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa.

6. Convocarea salariatului in vederea efectuarii cercetarii discplinare prealabile, urmata de sanctiune si actiune in instanta.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ercetare disciplinarasalaritigestiuneabateri disciplinareCodul muncii

Data aparitiei: 13 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reglementari cu privire la cercetarea disciplinara a salariatului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]