- Principiul negocierii salariilor – conform acestui principiu, salariul este rezultatul negocierii dintre salariat si administratia companiei; negocierea salariilor presupune negocieri individuale (salariat – administratie), dar si negocieri colective (intre reprezentanti ai salariatilor si ai administratiei).
- Principiul salariului minim – salariul minim este stabilit la nivel macroeconomic si are un important rol in gestiunea economiei nationale; organizatiile pot stabili salariul minim la nivel de organizatie, cu conditia ca acesta sa fie mai mare sau cel putin egal cu salariul minim legiferat. De notat este experienta din anumite tari, in care salariul minim este stabilit nu doar la nivel global, ci si pe categorii profesionale.
Astfel, in temeiul art. 38 din Constitutia Romaniei, salariatii au dreptul la protectia sociala a muncii, care include si asigurarea platii unui salariu minim pe economie stabilit pentru o durata normala a zilei de lucru, in medie, de 8 ore.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor (art. 164 din Codul muncii).
Pentru anul 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora, potrivit dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 1.225/2011.
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
În cazul in care programul de lucru este mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara garantat in plata.
Potrivit art. 164 alin. (3) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.
Astfel, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.