Refuzul salariatului de a primi decizia de concediere. Consecinte

Codul munciidecizie de concedieredecizie de sanctionarescrisoare recomandatapersoana juridica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



 
Intrebare: In situatia in care un salariat, al carui contract individual de munca a fost desfacut disciplinar din cauza absentelor nemotivate, refuza sa primeasca decizia de desfacere, cum poate proceda un angajator? Aceasta decizie i s-a adus la cunostinta dar salariatul a refuzat sa o semneze, ulterior fiindu-i expediata prin posta cu recomandata, dar si in acest caz salariatul a refuzat primirea ei.

 
Raspuns:
Asa cum prevede art. 76 din Codul muncii republicat decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
 
In cuprinsul deciziei se vor mentiona atat termenul in care salariatului va putea contesta decizia de concedierea, cat si instanta de judecata unde acesta va putea depune conotestatia.  Decizia de concediere va include si data emiterii, numarul de inregistrare la registratura angajatorului, semnatura celui in drept sa ia o astfel de decizie si stampila angajatorului in cazul in care este persoana juridica.
 
Conform art. 77 din Codul muncii republicat, decizia de concediere produce efecte juridice din momentul comunicarii ei salariatului. De asemenea, art. 252 alin. (3) din Codul muncii dispune ca decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Alin. (4) al art. 252, comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, sau, daca salariatul refuza primirea ei, decizia i se va expedia prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
 
In concluzie, decizia de concediere se comunica personal salariatului, primirea ei fiind confirmata prin semnatura. Insa daca salariatul refuza sa semneze pentru primirea deciziei de concediere, se vor folosi alte mijloace de comunicare care sa asigure transmiterea si confirmarea primirii acesteia. Decizia va putea astfel trimsa fie prin posta cu confirmare de primire fie prin executor judecatoresc. Altfel decizia nu isi va putea produce efectele, comunicarea deciziei neputand fi dovedita.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciidecizie de concedieredecizie de sanctionarescrisoare recomandatapersoana juridica

Data aparitiei: 08 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Refuzul salariatului de a primi decizia de concediere. Consecinte Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]