"In luna martie am angajat un cetatean din Ucraina conform OUG 20/2022 .Pentru a putea transmite declaratia 112 , angajatul neavand CNP, inteleg ca trebuie obtinut NIF de la ANAF. Pot solicita ca angajator acest NIF, in numele angajatului? Va rog sa imi explicati cum se completeaza si cum se depune declaratia 030 si ce documente se ataseaza."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 82 alin. (1) din Codul de procedura fiscala:
(1) Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala este:
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. In cazul obtinerii ulterioare a codului numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit anterior se inlocuieste de catre organul fiscal, cu preluarea informatiilor fiscale inregistrate in perioada detinerii numarului de identificare fiscala pe codul numeric personal. Actele administrative fiscale, actele de executare sau alte acte emise de organele fiscale si comunicate anterior inlocuirii numarului de identificare fiscala raman valabile.
Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie de la dispozitiile art. 18 alin. (1), pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. e), precum si pentru persoanele juridice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.
Astfel, conform alin. (3) de mai sus platitorul venitului poate sa solicite NIF- ul in numele beneficiarului veniturilor din salarii.
Prin urmare, angajatorul poate sa depuna formularul 030 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/ Declaratie de radiere pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal“.
Modelul declaratiei 030 si instructiunile de completare au fost aprobate prin Ordinul 1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.
Declaratia este necesar sa fie insotita de copia actului de identitate al persoanei pentru care se solicita NIF-ul (pasaport) precum si a contractului individual de munca.
Exista posibilitatea ca organul fiscal sa solicite si alte documente avand in vedere ca nu sunt reglementate de lege cu caracter exhaustiv documentele ce trebuie sa insoteasca formularul 030.
Declaratia se depune in format hartie, la registratura organului fiscal competent ori la posta, prin scrisoare recomandata.
Modalitatea de depunere a obligatiei - declaratia 030
I. FELUL DECLARATIEI
Randul I se bifeaza cu x pct. 1 Declaratie de inregistrare fiscala.
Randul 1.1. Optez pentru comunicarea electronica a informatiilor din certificatul de inregistrare fiscala
Se marcheaza cu " X" in situatia in care contribuabilul opteaza pentru comunicarea prin mijloace electronice a informatiilor din certificatul de inregistrare fiscala. In acest caz, certificatul de inregistrare fiscala se pastreaza de organul fiscal pana la data ridicarii de catre contribuabil sau imputernicitul acestuia.
II. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
Randul 1. Cod de identificare fiscala
Nu se completeaza
Randul 1.1.
Nu se completeaza
Randul 2. Nume si prenume
Se completeaza cu numele si prenumele salariatului
Randul 3. Data nasterii
Se completeaza cu ziua, luna si anul nasterii salariatului.
Randul 4. Locul nasterii
Se completeaza cu localitatea si tara in care s-a nascut salariatul.
Randul 5. Sexul
Se completeaza cu sexul salariatului
Randul 6. Domiciliul actual
Se completeaza cu adresa domiciliului salariatului care se inregistreaza, respectiv cu adresa din strainatate.
Randul 7. Act de identitate
Se completeaza tipul actului de identitate (conform pasaportului, cardului de identitate oficial sau a oricarui alt document doveditor de identitate), precum si seria, numarul, emitentul, data la care a fost emis actul de identitate si data (zz/ll/aaaa) pana la care este valabil.
Randul 8. Cod de identificare fiscala din tara de rezidenta
Se completeaza cu codul de identificare fiscala al persoanei din tara de rezidenta.
Randul 9. Se marcheaza cu "X" Persoana fizica straina fara domiciliu in Romania.
III.DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFASURATA
Se marcheaza cu x Randul 5. Altele si se completeaza cu datele privind activitatea desfasurata.
IV. REPREZENTARE PRIN
Daca formularul se depune de angajator se bifeaza platitor de venit si se completeaza la numar document numarul contractului individual de munca iar la data document data contractului individual de munca.
Capitolele V si VI nu se completeaza la solicitarea de obtinere NIF.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<