"In cazul incetarii contractului de munca angajatorul are obligatia de a trimite fostului angajat actele de lichidare prin posta, sa faca dovada trimiterii documentelor, in cazul in care acesta refuza sa vina la sediu pentru a le ridica. Sau este suficient sa elibereze documentele in 15 zile de la solicitare?"
Raspunsul specialistilor:
In opinia noastra, depinde de ce fel de documente este vorba.
Astfel, daca este vorba de decizii de incetare a contractului individual de munca, acestea trebuie emise si comunicare fostului salariat in termenele prevazute de Codul muncii. Cu titlu de exemplu, in cazul Deciziei de sanctionare disciplinara cu desfacerea contractului individual de munca, Codul muncii prevede ca aceasta se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii, iar comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Prin urmare, de principiu deciziile de incetare a relatiilor de munca trebuie predate salariatului sub semnatura de primire sau, in caz de refuz, prin posta prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de respectivul salariat.
Daca va referiti la documentele mentionate la art. 7 din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, care se emit in termen de 15 zile de la data solicitarii acestora de catre salariat, actul normativ nu contine prevederi speciale cu privire la comunicarea lor, intrucat acestea eliberandu-se la cererea salariatului se prezuma ca persoana in cauza se prezinta sa le ridice.
In situatia in care salariatul refuza sa mai vina sa le ridice, apreciem ca pentru siguranta si pentru a demonstra ca angajatorul a depus toate diligentele pentru a le inmana fostului salariat, aceste documente pot fi de asemenea transmise, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de salariat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<