Cum calificam o concediere drept individuala sau colectiva?

Angajare si Concediereconcediere individualaconcediere colectivaCodul munciiconcedierea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Vom analiza mai jos cazul unei concedieri individuale desfasurate prin desfiintarea unui numar de posturi. Perioda de preaviz expira la 26.09.2013, iar contractele individuale de munca ale salariatilor concediati inceteaza la data de 27.09.2013 (exceptie fac sapte salariati care au concediu medical si s-a suspendat preavizul). Societatea trece prin dificultati financiare astfel ca i se impune declansarea concedierilor colective (desfiintarea unui numar mai mare de 30 locuri de munca).

Vom vedea mai jos in ce masura se poate demara procedura de concediere colectiva stipulata la art. 69 si urmatoarele din Codul Muncii, inainte de 27.09.2013, aceasta fiind data la care pleaca salariatii concediati individual.

Potrivit art. 68 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a)cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

b)cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;

c)cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Astfel numarul de concedieri intr-o perioada de 30 de zile califica concedierile drept individuale sau concediere colectiva. Apreciem ca articolul trebuie interpretat in sensul ca intr-o perioada de 30 de zile calendaristice incetarea contractelelor individuale de munca a cel mult 29 de salariati daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati califica concedierile drept individuale, iar daca se depaseste numarul de 29 de salariati, concedierea capata caracterul unei concedieri colective.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concediereconcediere individualaconcediere colectivaCodul munciiconcedierea

Data aparitiei: 01 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum calificam o concediere drept individuala sau colectiva? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatia angajatorului de respectare a repausului saptamanalIntrebare: Un salariat a lucrat sambata 3 h 53 min si lunea a mai lucrat 5 h 25 min. In total luna a lucrat 120 h 50 min, sub norma din luna. Este corect dpdv al faptului ca daca lucra sambata, duminica si luni trebuie sa aibe liber? Ce trebuie facut in aceasta situatie ca sa fim conform legii? si mai avem un caz cand sambata lucreaza 5h si lunea doar 20 min. Aici cum procedam? Va rugam sa ne raspundeti maine deoarece lichidarea o avem pe data de 10 si trebuie sa finalizam statul.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director Departament AlimentatieIntrebare: Ma puteti ajuta cu o fisa a postului pentru functia Director departament alimentatie (Cod COR 141202)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]