Cateva lucruri importante de stiut despre concedierea colectiva

concediere colectivadisponibilizare personalconcediere colectiva conditii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O concediere colectiva este mai mult decat o suma de concedieri individuale, ea poate avea efecte sociale majore, paralizand uneori comunitati (localitati) intregi. Din acest motiv, legea prevede o procedura speciala, drepturi deosebite pentru salariatii concediati, conditii in plus pentru angajatori la operarea concedierii. Sunt atatea chestiuni de avut in vedere incat aceasta masura se poate dovedi in unele cazuri mai problematica decat pastrarea intregului colectiv.

In primul rand sa spunem ca, in mod surprinzator, concedierea colectiva este singura tema din dreptul muncii unde exista reglementari europene clare, concrete. In general Comisia Europeana este destul de vaga in ceea ce priveste raporturile de munca (exista doar unele precizari referitoare la sanatatea si securitatea in munca si la interzicerea discriminarii), exceptie face aceasta concediere colectiva unde avem directive, detalii si regulamente ce trebuie cuprinse in legislatia interna (vezi Directiva Consiliului Europei 98/59/CE).

In al doilea rand, desi concedierea colectiva este inteleasa ca o disponibilizare masiva de personal dictata de motive economice, ea nu trebuie sa aiba neaparat drept motivatie dificultatile financiare. Singurul lucru despre care vorbeste Codul Muncii este desfiintarea posturilor din motive independente de persoana salariatului, oricare ar fi ele. Prin urmare, nu e obligatoriu ca firma sa treaca printr-o criza economica. Dimpotriva, poate chiar sa aiba profit.

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, specialist litigii de munca:

“Exista spete in care angajul concediat a contestat decizia firmei, invocand faptul ca aceasta are profit, iar instanta a respins contestatia. Adevarul e ca pot sa desfiintez locurile de munca indiferent din ce motiv. Consider ca in felul acesta imi desfasor activitatea mai bine. Este suficient.
 
Problema apare, insa, daca invoc un motiv. Deci, daca sustin ca am desfiintat locurile de munca din motive de dificultati financiare, atunci asta trebuie sa fie adevarat. Caci aceasta sustinere poate sa fie contestata. Drept urmare, poate sa fie mai simplu sa nu invoc motivul. Intr-un caz s-a inserat doar decizia adunarii generale, privind comasarea unor departamente. Atat. Adunarea generala a decis comasarea departamentelor fara sa se arate si de ce. Si instanta nu a mers mai departe.

Deci, motivul concedierii este analizat sub aspectul legalitatii sale si nu sub aspectul oportunitatii sale. Instanta nu are competenta sa zica «Nu trebuia sa concediezi salariati, aveai posibilitatea sa te redresezi economic in alt fel» - asta nu e de competenta instantei. Ceea ce poate sa zica instanta este «Nu ai respectat procedura legala» sau «Ai afirmat ca te gasesti in dificultati si nu te gasesti». Mai bine nu fac aceasta afirmatie decat sa nu corespunda realitatii.”


Si, in fine, in al treilea rand sa amintim si concedierea progresiva, inteleasa ca acțiunea prin care se opereaza concedieri masive in luni consecutive, dar avandu-se grija ca in nicio luna numarul celor concediati sa nu depaseasca 10% din numarul total al angajatilor.  

Legea permite o asemenea practica , doar ca ea nu este si recomandabila, mai ales ca nu aduce foarte multe avantaje angajatorilor care opteaza pentru ea. Plus ca in instante se utilizeaza deja conceptul de abuz de drept care, pe aceasta zona, poate reprezenta chiar utilizarea practica a concedierilor individuale succesive in valuri. Și acest abuz este considerat pur și simplu o modalitate de eludare a dispozitiilor privitoare la concedierea colectiva.



Aflati din lucrarea Consilier – Ghid complet pentru Departamentul HR:

• Cand o concediere este individuala si cand este colectiva
• Etapele concedierii colective
• Procedura de concediere individuala
• Modelul documentelor ce se intocmesc
• Obligatiile angajatorului


Detalii aici.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediere colectivadisponibilizare personalconcediere colectiva conditii

Data aparitiei: 20 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cateva lucruri importante de stiut despre concedierea colectiva Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]