Notificarea privind desfiintarea unui post este un document esential care trebuie intocmit de angajator in cazul restructurarii activitatii unei companii. Prin acest formular salariatul este informat in mod oficial, conform cerintelor legale, cu privire la incetarea contractului individual de munca din motive care nu tin de persoana lui. In acest articol va prezentam un model de notificare desfiintare post si va aducem la cunostinta anumite aspecte cheie ce trebuie luate in considerare intr-o astfel de situatie pentru a asigura respectarea legislatiei muncii in vigoare.
[MODEL] Notificare desfiintare post
Va oferim mai jos modelul de notificare desfiintare post. Documentul poate fi descarcat si in format PDF – AICI»
NOTIFICARE
Catre: Dl/D-na ....................................,
domiciliat/a in............, judetul ............, str. ............, nr. ...., bl. ..., scara..., et. ..., ap. ..., sect..., CNP ..........................
Sc .................................. Srl, societate organizata si care functioneaza in conformitate cu legislatia din Romania, cu sediul social in Str. .........., Nr. ..., Bl. ..., Sc. ..., Et. ..., Ap..., sector...., localitate ........., avand CIF: ............. , inregistrata la Registrul Comertului sub nr. .............. , reprezentata legal de catre domnul ............, in calitate de administrator (denumita in continuare "Societatea"),
Avand in vedere:
Hotararea Asociatului Unic / AGA cu nr.......... prin care s-a decis desfiintarea unui post in cadrul Sc .............. Srl;
Desfiintarea postului de ........, post ocupat de dumneavoastra.
Va comunicam urmatoarele:
Incepand cu data de ....................postul de....................pe care-l ocupati in cadrul Sc ......................... Srl a fost desfiintat, in temeiul preevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Ca urmare a acestui fapt, contractul individual de munca incheiat intre dumneavoastra si Sc .................... Srl pentru acest post, inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca .......... sub nr. ......................, va inceta in termen de 20 zile lucratoare de la comunicarea prezentei notificari, scop in care se va emite decizia de concediere conform dispozitiilor legale in vigoare.
In cadrul Societatii nu sunt disponibile alte locuri de munca corespunzatoare pregatirii profesionale si capacitatii dumneavoastra de munca. (angajatorul, teoretic nu are aceasta obligatie in cazul concedierii individuale, dar la nivelul practicii judiciare din instanta s-a stabilit ca angajatorul ar trebui sa prezinte posturile vacante si pentru angajatii aflati in concediere individuala)
Prezenta notificare NU REPREZINTA DECIZIE DE CONCEDIERE, reprezentand informare privind desfiintarea postului ocupat in prezent de dumneavoastra si acordarea termenului de preaviz prevazut de dispozitiile legale aplicabile.
La expirarea termenului de preaviz, acordat prin prezenta si precizat la punctul 2 de mai sus, se va proceda la incetarea contractului individual de munca al dumneavoastra cu Societatea, in conformitate cu dispozitiile art. 65 si 75 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prin emiterea unei decizii de concediere.
Sc ......................Srl
Am luat la cunostinta azi,...............
Prin:.............................
Salariat: Dl/D-na .....................
Ce presupune desfiintarea unui post
Desfiintarea unui post din cadrul unitatii presupune o concediere individuala.
Astfel, potrivit art. 65 alin. (1) din Codul Muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
In cazul concedierii individuale angajatorul NU are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Concedierea perfect legala - o lucrarea exceptionala care ofera solutii la cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
In ce conditii poate fi desfiintat un post
Desfiintarea unui post este un proces reglementat strict de Codul Muncii, iar angajatorul trebuie sa respecte anumite conditii esentiale pentru a fi in conformitate cu legea. In principal, desfiintarea postului poate avea loc doar in contextul unor motive reale si serioase, legate de necesitatile activitatii angajatorului.
Principalele conditii pentru desfiintarea unui post includ:
- postul sa fie desfiintat efectiv si real din organigrama
- sa existe cauze economice, tehnologice sau organizationale temeinice
- sa fie respectate procedurile legale de notificare si comunicare
- sa nu reprezinte un pretext pentru discriminare sau inlaturarea unui angajat incomod
Angajatorul trebuie sa poata demonstra caracterul obiectiv al concedierii, pastrand documente care sa justifice decizia sa si sa nu creeze ulterior un post similar cu atributiile celui desfiintat.
Procedura de desfiintare a postului implica parcurgerea urmatoarelor etape obligatorii:
1.Intocmirea unei analize economice temeinice care sa justifice in mod explicit necesitatea desfiintarii postului.
2. Atunci cand exista mai multe posturi identice, angajatorul are obligatia de a realiza o evaluare profesionala a angajatilor pentru a stabili cu obiectivitate postul care urmeaza a fi desfiintat. Acordarea preavizului legal angajatului.
3. Emiterea oficiala a deciziei de concediere.
4. Efectuarea platii integrale a drepturilor salariale cuvenite.
5. Eliberarea adeverintei care sa ateste vechimea in munca si sa faciliteze inregistrarea la somaj.