Asa cum bine stim, procedura de evaluare a angajatilor trebuie sa fie indeplinita de catre angajatori. Nu exista obligativitatea realizarii evaluarii salariatilor, insa nicio decizie de concediere pentru necorespundere profesionala nu poate fi dispusa fara ca in prealabil sa se fi executat si evaluarea corespunzatoare a salariatului.
Pentru ca un salariat sa fie declarat necorespunzator postului sau, trebuie sa existe dovezi, argumente, un etalon. Dar atentie la faptul ca salariatii trebuie evaluati de catre cei care detin un nivel ierarhic superior. Un contabil incepator nu poate evalua un contabil senior. De asemenea, specialistii in legislatia muncii atrag atentia asupra faptului ca orice comisie de contestare a rezultatelor evaluarii, in cadrul acesteia sa fie prevazuti membri care sa poata solutiona inclusiv contestatiile personalului avand functii de conducere.
Persoana care se considera nedreptatita de rezultatul evaluarii o poate contesta. Pentru prima data obligatia informarii salariatului cu privire la criteriile de evaluare a salariatilor a fost reglementata prin Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 225 din 31 martie 2011, ne amintesc specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Dispozitiile Legii 40/2011 cu privire la criteriile de evaluare se regasesc in art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii iar procedura de evaluare in art. 242 lit. i) din Codul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<