Intrebare: Cum poate fi reincadrat un salariat a carei concediere (individuala) a fost anulata in instanta,daca locul de munca a fost desfintat efectiv (si in statul de functii),el nu mai exista de fapt,concedierea fiind efectiva? Care sunt pasii care trebuie urmati?
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Raspuns: In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, in conformitate cu dispozitiiloe art. 78 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca a salariatului de catre angajator daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 78 alin. (2) din potrivit Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia, „la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere”.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Concedierea perfect legala
Avand in vedere ca, potrivit art. 289 din Codul muncii, „hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept”, de la data pronuntarii unei asemenea hotarari se pune problema reintegrarii in munca a salariatului.
Prin urmare, angajatorul are obligatia reintegrarii salariatului, in sens contrar putand fi tras la raspundere penala conform dispozitiilor art. 278 din acelasi cond, care prevede ca executarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Unul dintre elementele fundamentale ale suprematiei dreptului este principiul securitatii raporturilor juridice, care presupune intre altele respectarea autoritatii de lucru judecat, adica al caracterului definitiv al hotararilor judecatoresti (vezi Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 29 iulie 2008 in Cauza Teodorescu impotriva Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 386 din 9 iunie 2009).
Imprejurarea ca angajatorul a desfiintat locul de munca al salariatului concediat nu poate fi retinut ca impediment pentru reintegrarea salariatului concediat, in temeiul hotararii judecatoresti definitive si executorii angajatorul avand obligatia sa dispuna reintegrarea salariatului pe functia detinuta anterior emiterii deciziei a carei nelegalitate s-a constatat, chiar daca acest lucru inseamna repunerea in fiinta a vechii structuri organizatorice a societatii prin reinfiintarea postului.
In acest sens, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, prin incheierea pronuntata in camera de consiliu la data de 28.02.2008, publicata in Culegerea de practica judiciara in materie de conflicte de munca si asigurari sociale 2006-2008, a statuat urmatoarele:
”(…) nici un angajator nu se poate prevala de faptul ca in noua sa structura organizatorica nu mai exista postul pe care trebuie sa se faca reincadrarea in munca, situatie pe care o gasim in cazul tuturor concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Invocarea unei asemenea imprejurari ar insemna incalcarea principiului protectiei salariatilor (art. 6 din Codul muncii), dar si paralizarea caracterului executoriu al hotararilor judecatoresti in materia litigiilor de munca (…)”
Prin urmare, organul competent potrivit statutului societatii va lua hotararea reinfiintarii postului in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea. In baza acestei hotarari, salariatul va fi reintegrat efectiv pe postul pe care s-a dispus reintegrarea, prin emiterea unei decizii a angajatorului care trebuie sa respecte intocmai dispozitivul hotararii. Urmatorul pas va fi operarea in carnetul de munca si in registrul general de evidenta a salariatilor a modificarilor survenite ca urmare a admiterii de catre instanta judecatoreasca a contestatiei la decizia de concediere.