Vom stabili mai jos cum va fi gestionata, din punct de vedere al impozitului pe venit folosirea unei masini de serviciu in interes personal, faptul reprezentand avantaj in natura, iar cheltuielile aferente fiind supuse contributiilor sociale.
Solutia consultantului:
In ceea ce priveste utilizarea autoturismului din patrimoniul societatii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, aceasta este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
Pct. 70 lit. a) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal.
Conform pct. 75 lit. a) si 76 lit. a) evaluarea folosintei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicandu-se un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. In cazul in care vehiculul este inchiriat de la o terta persoana, avantajul este evaluat la nivelul chiriei. In cazul utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta, avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Potrivit pct. 109, drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Asadar, avantajul constand in utilizarea in scop personal a vehiculului, evaluat in conformitate cu cele mai sus mentionate, se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal , cu exceptia situatiei in care acesta este imputat salariatului.