O solutie in cazul angajatilor a caror activitate in firma se reduce din cauza crizei economice este aceea de a-i incuraja sa solicite suspendarea temporara a contractului individual de munca pentru rezolvarea problemelor personale.
Pentru a pastra increderea si motivarea angajatilor, este necesar ca suspendarea temporara a CIM sa fie o situatie „castig-castig“ – din care si angajatul, si angajatorul sa obtina beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatului trebuie sa se realizeze cu respectarea prevederilor din Codul muncii.
Printr-un comunicat din partea conducerii firmei, prezentati-le angajatilor avantajele acestei optiuni, precum si modul in care poate fi valorificata. Este important ca angajatul sa aiba initiativa suspendarii contractului de munca, pentru a raspunde integral nevoilor sale si pentru a evita ulterior vreo problema din partea acestuia.
Concediul pentru cresterea copilului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Angajatii pot fi incurajati si sustinuti sa-si aloce timp suficient pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.
Pe aceasta perioada, oricare din parinti poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului platita de la bugetul de stat. Aceasta indemnizatie reprezinta 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 4.000 lei.
Daca un angajat intra in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, firma va beneficia de reducerea costului salarial cu acel angajat.
Concediul fara plata pentru formare profesio nala
In diferite cazuri, cariera profesionala a angajatului nu este construita in totalitate pe evolutiile si dezvoltarea profesionala din cadrul companiei.
Exista angajati care cauta sa-si dezvolte anumite competente profesionale pe care nu si le pot dobandi la locul de munca sau prin programele de formare puse la dispozitie de firma dvs.
In acest context, puteti agrea cu angajatii interesati luarea de concedii fara plata pentru formare profesionala.
Exista si angajati care doresc sa-si schimbe cariera profesionala si care, la randul lor, pot beneficia de timpul necesar pregatirii competentelor pentru o noua evolutie profesionala.
Aceasta situatie este reglementata de art. 54 din Codul muncii: contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Pe toata perioada concediului, angajatul beneficiaza de toate celelalte drepturi, cu exceptia celor de natura salariala. In consecinta, pentru perioada concediului fara plata nu se vor plati nici contributiile sociale datorate de angajator.
Durata concediului fara plata in interes personal este stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Concediul fara plata pentru studii
O forma speciala de dezvoltare profesionala o constituie participarea angajatului la diferite forme de invatamant, de exemplu: studii universitare, postuniversitare, de masterat sau de doctorat. Avand in vedere durata ridicata a acestora, parcurgerea lor devine un impediment pentru angajati.
In conditiile in care este necesar sa luati masuri pentru reducerea costurilor in firma dvs., concediul fara plata pentru studii reprezenta o oportunitate atat pentru angajator, cat si pentru angajatii interesati.
Conform art. 61 alin. (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si susti nerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.