Venituri impozabile si neimpozabile, in 2023. ATENTIE la Declaratia 112!

declaratia 112venituri impozabile 2023venituri neimpozabile 2023
Venituri impozabile si neimpozabile, in 2023. ATENTIE la Declaratia 112!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societatea noastra, microintreprindere, suporta pentru anumiti salariati, abonamentul la telefonul mobil. Acest avantaj nu este inclus in RI sau in alt act si nici nu este impozitat la salariat. Va rog sa imi spuneti daca, incepand cu veniturile lunii ianuarie 2023, avand in vedere ultimele modificari, aceste abonamente la telefonie trebuie sa le impozitez/taxez ca avantaj si trebuie sa le declar in D112? De asemenea, administratorul si asociatul firmei folosesc masinile societatii, decontarea combustibilului fiind incadrata in contabilitate ca o cheltuiala nedeductibila. Nu exista foi de parcurs. In aceasta situatie, incepand cu luna ianuarie 2023, acest avantaj intra in categoria celor care trebuie declarate in D112?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Regimul fiscal al sumelor mentionate in intrebare nu s-a schimbat incepand cu data de 01 ianuarie 2023.
 
Abonamentele folosite in scop personal reprezinta avantaj in baza art. 76 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal:
 
3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
 
e) abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
 
Cartea Verde a Legislatiei Muncii - Cea mai IMPORTANTA lucrare pentru departamentul HR contine noi modificari!
 
Aflati totul despre:
 
- obligatiile angajatorului potrivit Legii nr. 283/2022, detalii AICI >>>
 
Aceasta prevedere exista in Codul fiscal si anterior datei de 01 ianuarie 2023. De asemenea, dupa aceasta data prevederea nu a fost modificata.
 
Astfel, daca abonamentul este folosit in interes personal reprezinta avantaj impozabil si se declara in formularul 112 in totalul de de la randul 8.3 - Rândul 8.3. "Avantaje in bani si in natura, din care" – se completeaza cu totalul avantajelor impozabile, in bani sau in natura, primite de persoana fizica in legatura cu o activitate dependenta, precum si cu avantajele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti. Fac exceptie avantajele neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
 
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal
 
Nu sunt considerate avantaje:
 
c) costul abonamentelor telefonice si al convorbirilor telefonice efectuate, precum si utilizarea autoturismului de serviciu pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu;
Astfel, daca abonamentul este folosit pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu nu reprezinta avantaj si se declara in declaratia 112 in totalul de la randul 8.4. ”Venituri neimpozabile” – se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, din care: (..)
 
In ceea ce priveste folosinta autoturismelor, regimul fiscal este diferit dupa cum autoturismul este utilizat si in scopul activitatii si in scop personal (utilizare mixta) sau este utilizat doar in folosul personal al unui salariat/administrator.
 
Daca este vorba de un autoturism cu o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, si este utilizat atat in folosul activitatii societatii cat si in interes personal, avantajul sub forma utilizarii in scop personal nu este impozabil la salariat (nu se calculeaza impozit pe veniturile din salarii si contributii sociale) conform art. 76 alin. (4) lit. t indice 1) din Codul fiscal si art. 142 lit. s) pct. 7 din Codul fiscal.
 
Daca autoturismul este utilizat exclusiv in folos personal de catre o persoana angajata/administrator utilizarea este considerata avantaj de natura salariala conform art. 76 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Evaluarea utilizarii numai in scop personal in cazul autovehiculelor se face aplicand procentul de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. De asemenea, combustibilul si alte cheltuieli de intretinere si functionare (daca sunt decontate de societate) sunt considerate avantaje in natura si intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
 
Un raspuns valabil in ianuarie 2023, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112venituri impozabile 2023venituri neimpozabile 2023

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venituri impozabile si neimpozabile, in 2023. ATENTIE la Declaratia 112! Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]