"Societatea noastra, microintreprindere, suporta pentru anumiti salariati, abonamentul la telefonul mobil. Acest avantaj nu este inclus in RI sau in alt act si nici nu este impozitat la salariat. Va rog sa imi spuneti daca, incepand cu veniturile lunii ianuarie 2023, avand in vedere ultimele modificari, aceste abonamente la telefonie trebuie sa le impozitez/taxez ca avantaj si trebuie sa le declar in D112? De asemenea, administratorul si asociatul firmei folosesc masinile societatii, decontarea combustibilului fiind incadrata in contabilitate ca o cheltuiala nedeductibila. Nu exista foi de parcurs. In aceasta situatie, incepand cu luna ianuarie 2023, acest avantaj intra in categoria celor care trebuie declarate in D112?"
Raspunsul specialistilor:
Regimul fiscal al sumelor mentionate in intrebare nu s-a schimbat incepand cu data de 01 ianuarie 2023.
Abonamentele folosite in scop personal reprezinta avantaj in baza art. 76 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal:
3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
e) abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
Cartea Verde a Legislatiei Muncii - Cea mai IMPORTANTA lucrare pentru departamentul HR contine noi modificari!
Aflati totul despre:
Aceasta prevedere exista in Codul fiscal si anterior datei de 01 ianuarie 2023. De asemenea, dupa aceasta data prevederea nu a fost modificata.
Astfel, daca abonamentul este folosit in interes personal reprezinta avantaj impozabil si se declara in formularul 112 in totalul de de la randul 8.3 - Rândul 8.3. "Avantaje in bani si in natura, din care" – se completeaza cu totalul avantajelor impozabile, in bani sau in natura, primite de persoana fizica in legatura cu o activitate dependenta, precum si cu avantajele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti. Fac exceptie avantajele neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal
Nu sunt considerate avantaje:
c) costul abonamentelor telefonice si al convorbirilor telefonice efectuate, precum si utilizarea autoturismului de serviciu pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu;
Astfel, daca abonamentul este folosit pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu nu reprezinta avantaj si se declara in declaratia 112 in totalul de la randul 8.4. ”Venituri neimpozabile” – se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, din care: (..)
In ceea ce priveste folosinta autoturismelor, regimul fiscal este diferit dupa cum autoturismul este utilizat si in scopul activitatii si in scop personal (utilizare mixta) sau este utilizat doar in folosul personal al unui salariat/administrator.
Daca este vorba de un autoturism cu o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, si este utilizat atat in folosul activitatii societatii cat si in interes personal, avantajul sub forma utilizarii in scop personal nu este impozabil la salariat (nu se calculeaza impozit pe veniturile din salarii si contributii sociale) conform art. 76 alin. (4) lit. t indice 1) din Codul fiscal si art. 142 lit. s) pct. 7 din Codul fiscal.
Daca autoturismul este utilizat exclusiv in folos personal de catre o persoana angajata/administrator utilizarea este considerata avantaj de natura salariala conform art. 76 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Evaluarea utilizarii numai in scop personal in cazul autovehiculelor se face aplicand procentul de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. De asemenea, combustibilul si alte cheltuieli de intretinere si functionare (daca sunt decontate de societate) sunt considerate avantaje in natura si intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<