Noi modificari legislative vizeaza in principal procedura de acordare a concediilor medicale si calculul indemnizatiilor aferente – subiecte extrem de actuale in contextul pandemiei Covid care a transformat sanatatea angajatilor in prioritatea numarul 1 si a fortat elaborarea a zeci de acte normative noi.
Aceste noi modificari au fost aduse de Ordinul 729/2021. Acest ordin a intrat in vigoare la 1 august 2021 si modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Astfel:
1) A fost introdusa o noua procedura de acordare a certificatelor de concediu medical in cazul incapacitatii temporare de munca pentru boli obisnuite (cod 01). Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boala se vor acorda acum in cel putin doua etape. Modificarea e importanta deoarece concediile medicale acordate in alte conditii decat cele reglementate determina respingerea cererii angajatorului de a i se restitui indemnizatiile medicale suportate din FNUASS. Ce cerinte noi trebuie sa indeplineasca certificatele medicale?
2) Prin acelasi Ordin, au fost introduse reguli noi privind decontarea concediilor de carantina pentru salariatii care se deplaseaza in interes personal in state incadrate in zona rosie. Modificarile se refera la faptul ca, in cazul acestor salariati, se vor deconta doar 5 zile de concediu medical de carantina in loc de 14, dar doar in anumite in anumite conditii. Cine suporta indemnizatia pentru restul de 9 zile?
Alte probleme interesante:
1. In cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii. Ce consecinte practice are aceasta masura pentru angajatori?
2. In afara persoanelor asigurate obligatoriu, pot beneficia de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si alte persoane fizice, daca se asigura pe baza de contract de asigurare. Ce se intampla daca intervin modificari asupra elementelor care au stat la baza incheierii acestui contract de asigurare?
3. Cum ar trebui tratat un certificat medical de carantina pentru un salariat care vine din strainatate dintr-o zona rosie si are decizie de carantina pentru 14 zile eliberata de DSP, precum si concediu medical pe aceeasi perioada?
5. Care sunt noile limite de acordare a certificatelor medicale in cazul medicilor de familie si in cazul medicilor de specialitate?
6. In ce situatii angajatorul nu trebuie sa elibereze salariatului adeverinta medicala?
7. Ce se intampla in cazul unui concediu medical daca salariatul lucreaza la doi angajatori si doar la unul indeplineste conditia de stagiu de cotizare, dar acesta a absolvit anul acesta cursurile universitare de licenta la zi in prima sesiune?
8. Este considerat timpul de formare profesionala timp de munca?
9. Care este durata maxima a timpului de lucru in cazul unui angajat cu mai multe contracte de munca?
10. Cum se aplica legislatia privind perioada de proba in cazul angajarii de persoane cu handicap?
! Raspunsurile detaliate, complete si 100% profesioniste va sunt oferite la Seminarul National de Salarizare si Contributii, un eveniment cu traditie organizat de Grupul romano-german Rentrop & Straton.
Astfel, in ziua de 20 octombrie 2021, doua specialiste de calibru (Luminita Obaciu si Rodica Mantescu) va asteapta in Sala de Conferinte Primavera de la Hotel Crowne Plaza din Bucuresti pentru o analiza impecabila a celor mai importante probleme de salarizare in perioada actuala, cu exemple de spete sensibile, comentarii, previziuni pentru 2022.
Experienta editiilor anterioare ale Seminarului arata ca foarte apreciata este sectiunea de consultanta personalizata, in care aveti posibilitatea sa puneti propriile intrebari si sa primiti pe loc raspunsuri fara cusur.
Principalele teme care vor fi abordate la „Seminarul National de Salarizare si Contributii”:
1. Concedii medicale
• Obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii de catre medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu si implicatiile aferente
• Modificari privind durata acordarii certificatelor medicale
• Modificari privind data acordarii certificatului medical
• Modificari privind indemnizatia de carantina (analiza situatiilor ce pot aparea)
• Modificari privind concediile medicale in cazul unor tipuri de arsuri
• Adeverinta medicala eliberata de angajator
• Recuperari sume reprezentand indemnizatii de concediu medical respinse la plata
2. Concediul de crestere a copilului si stimulentul de insertie
3. Zile libere - baza legala si modalitatea de remunerare
• Timpul de munca si timpul de odihna -legislatie si practica judiciara
• Timpul aferent formarii profesionala
• Timpul in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului din diverse locatii
• Repausul saptamanal si remunerarea muncii prestate in zilele de repaus saptamanal
• Repausul zilnic
• Durata maxima a timpului de lucru
• Munca suplimentara (in timpul saptamanii, in weekend, in zile de sarbatoare legala)
4. Angajarea persoanelor cu handicap - implicatii fiscale si juridice
Va asteptam cu placere la Seminarul National de Salarizare si Contributii!
Beneficiati de experienta, solutiile si recomandarile unor super-specialisti in domeniul sensibil al salarizarii!
Nu uitati, salarizarea este un domeniu ultra-reglementat si aflat permanent in vizorul organelor de control. Este un domeniu cu prevederi insuficient intelese si care pot genera erori sanctionate prompt de ITM. Protejati-va participand la Seminarul National de Salarizare si Contributii!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<