Faptele care constituie abateri disciplinare ( partea I )

abateri disciplinaremuncaangajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Cum legea nu enumera faptele care constituie abateri disciplinare, este foarte recomandabil ca regulamentul intern sa cuprinda o enumerare atenta, chiar daca numai exemplificativa, a acestora.

Se va accentua caracterul de exemplu al acestora, pentru a nu se ajunge la o limitare a posibilitatii angajatorului de aplicare a sanctiunilor disciplinare.

Folosind experientele anterioare, ca si prezenta sursa de informare, mentionati faptele ce va pun in pericol buna desfasurare a activitatii si sanctiunile aplicabile acestora.

Daca o anumita fapta nu este calificata drept abatere disciplinara nici in lege, nici in contractul colectiv sau individual de munca si nici in regulamentul intern, in principiu ea va putea fi sanctionata cu mare dificultate, chiar daca perturba disciplina muncii in unitate.

In enumerarea faptelor care constituie abateri disciplinare veti avea in vedere urmatoarele aspecte:

a) o serie de fapte sunt deja sanctionate prin lege. Ca urmare, savarsirea lor va putea fi sanctionata disciplinar chiar daca nu au fost din nou prevazute in regulamentul intern.

Exemple de abateri disciplinare prevazute deja in lege:

• incalcarea obligatiei de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu (art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii);

• nerespectarea masurilor de securitate si sanatate a muncii in unitate (art. 39 alin. (2) lit. e) din Codul muncii si Legea nr. 319/2006);

• nerespectarea secretului de serviciu (art. 39 alin. (2) lit. f) din Codul muncii);

• refuzul de a presta munca suplimentara in caz de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident (art.117 alin. (2) din Codul muncii).

Ceea este insa util de inserat in regulamentul intern este circumstantierea acestor fapte, adaptarea precizarilor legale la specificul companiei.

De exemplu, obligatia de fidelitate prevazuta de Codul muncii include si interdictia ca salariatul sa se angajeze, dupa orele de program, la o firma concurenta.

Revine insa regulamentului intern precizarea concreta a firmelor calificate drept concurente, astfel incat salariatii sa fie in cunostinta de cauza cu privire la intinderea acestei interdictii.

b) o serie de fapte sunt prevazute in contractul colectiv de munca incheiat la nivel national ca abateri disciplinare. Nici in cazul lor nu este necesara reluarea, in regulamentul intern, ci doar eventual circumstantierea.

Exemplu

Refuzul salariatului de a se prezenta la examenul medical periodic stabilit prin contractul colectiv de munca. Aceasta fapta constituie abatere disciplinara in temeiul art. 31 alin. (3) din Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national pentru anii 2007 – 2010 .

c) in mod obligatoriu, unele fapte trebuie calificate ca fiind abateri disciplinare prin regulamentul intern.

Exemplu

Hartuirea sexuala si actele de discriminare trebuie obligatoriu calificate in regulament intern ca abateri disciplinare.

d) Paleta de fapte calificate ca abateri disciplinare in regulament intern este bine sa fie cat mai larga.

Exemple

• absenta nemotivata de la serviciu;

• intarzierea la programul de lucru;

• nerespectarea interdictiei de a se fuma in unitate;

• sustragerea de produse si materiale din firma;

• parasirea nemotivata a locului de munca in interes personal;

• falsificarea de acte privind diversele evidente;

• executarea unor lucrari straine de interesele institutiei in timpul serviciului;

• divulgarea catre persoane din afara societatii a unor date privind activitatea acesteia, care nu sunt de interes public sau a unor date personale ale altor salariati fara acordul acestora;

• desfasurarea de activitati ca salariati, administratori, sau prestatori de servicii la alte persoane fizice sau juridice, in timpul programului de lucru;

• primirea de la terti sau alti salariati de bani sau alte foloase pentru activitatile prestate in timpul orelor de serviciu;

• actele de violenta fizica sau de limbaj provocate de salariat, sau la care acesta participa;

• consumul de bauturi alcoolice in timpul orelor de program sau chiar in afara orelor de program, dar in incinta unitatii, or prezenta in stare de ebrietate in incinta unitatii;

• permiterea accesului unor persoane straine in incinta unitatii;

• desfasurarea activitatii fara utilizarea echipamentului de lucru sau  fara purtarea ecusonului;

• depozitarea necorespunzatoare a deseurilor care nu sunt biodegradabile, cum ar fi: pungile de plastic, ambalaje, lemn etc.;

• blocarea cailor de acces in unitate, de evacuare si de interventie in caz de incendiu in unitate s.a.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinaremuncaangajator

Data aparitiei: 13 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Faptele care constituie abateri disciplinare ( partea I ) Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]