Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura societatea poate plati din fonduri proprii impozitul pe tichetele de masa si tichetele cadou acordate salariatilor. Totodata, vom stabili daca pentru tichetele cadou utilizate pentru protocol se plateste impozit pe venit.
Solutia consultantului:
Potrivit dispozitiilor art. 57 alin. (1) din Codul fiscal , beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
Astfel, angajatorul are obligatia de a retine la sursa impozitul pe venit datorat de salariat asupra veniturilor salariale, neexistand posibilitatea legala ca acesta sa fie suportat de catre angajator.
In practica, pentru ca salariul net sa nu fie afectat de impozitarea tichetelor de masa sau a tichetelor cadou, se utilizeaza varianta acordarii lunare a unei prime.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol.
La pct. 152 liniuta a VII - a din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol se prevede ca, in aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal , in aceasta categorie se includ si tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii.
Asadar, pentru tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii se datoreaza impozitul pe veniturile din alte surse.