Vom stabili mai jos in ce mod se impoziteaza avantajele in natura si daca acestea se mentioneaza in contractul individual de munca. In plus, vom vedea cum pot fi mentionate si calculate aceste avantaje astfel incat salariul net respectiv sa nu fie afectat (compania este dispusa sa suporte costul contributiilor aferente avantajelor respective).
Solutia consultantului:
Conform alin. (3) lit. k) al art. 17 din Codul muncii coroborat cu alin. (4) al aceluiasi articol, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea plaţii salariului la care salariatul are dreptul trebuie sa se regaseasca in continutul contractului individual de munca.
Avantajele constituie elemente ale veniturilor salariale astfel incat, din perspectiva prevederilor legale citate trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca.
In ceea ce priveste utilizarea autoturismului din patrimoniul societatii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, aceasta este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pct. 70 lit. a) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal.
Conform pct. 75 lit. a) si 76 lit. a) evaluarea folosintei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicandu-se un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. In cazul in care vehiculul este inchiriat de la o terta persoana, avantajul este evaluat la nivelul chiriei. In cazul utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta, avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.
Potrivit pct. 109 drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Asadar, avantajul constand in utilizarea in scop personal a vehiculului, evaluat in conformitate cu cele mai sus mentionate, se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care acesta este imputat salariatului.
In vederea determinarii avantajului in natura, la stabilirea numarului de kilometri parcursi in interes personal nu se vor lua in considerare numarul de kilometri parcursi pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, evidentiata in foaia de parcurs. Avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor astfel: valoarea de intrare a autoturismului x 1,7% x procentul de folosinta in interes personal (nr. km parcursi in interes personal: nr. total de kilometri parcursi ).
Contravaloarea combustibilului folosita de salariat in interes personal suportata de catre angajator intra in baza de calcul al impozitului pe venit in luna in care este acordata prin cumularea cu celelalte venituri salariale.
Potrivit dispozitiilor art. 57 alin. (1) din Codul fiscal , beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
Astfel, angajatorul are obligatia de a retine la sursa impozitul pe venit datorat de salariat asupra veniturilor salariale, neexistand posibilitatea legala ca acesta sa fie suportat de catre angajator.
In practica, contravaloarea impozitului datorat asupra avantajelor se suporta de angajator prin acordarea unei prime.